2024. április 29. - Péter

Romák a kamera előtt - és mögött

A CineFest és a RádióC szervezésében szeptember 16. és 23. között a Fiatal Filmesek 4. Nemzetközi Fesztiválján roma tehetségek is bemutatkoznak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Roma Sajtóközpont.
2007. szeptember 16. vasárnap 09:40 - Hírextra
Minden eddiginél több, összesen 359 filmet neveztek idén a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljára, a CineFestre. A szeptember 16-a és 23-a között zajló miskolci filmes seregszemlére 97 nevezés érkezett Magyarországról, az Egyesült Államokból 65, Németországból pedig 47 fiatal filmes küldte be munkáját, de érkeztek alkotások Azerbajdzsánból, a Fülöp-szigetekről és Bolíviából is. 

A negyedik CineFesten sem volt műfaji megkötés. A fesztiválon nagyjátékfilmek, kísérleti és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek és animációs alkotások egyaránt versenyeznek. A jelentkezőknek két kritériumnak kellet megfelelniük: csak olyan alkotásokkal lehetetett versenybe szállni, melyek 2005. január 1-je után készültek, és rendezőjük a film készítésekor nem töltötte be a 35. életévét.

Idén "Roma-kép - Romák a kamera mögött és előtt" címmel külön versenyprogramot is indítanak a szervezők. A szekció filmjei között egyebek mellett Gát Balázs Gipsy Side, a bolgár Petar Stefanov Loneliness Kills, vagy Baróti Éva Aves Roma Road Movie című alkotását lehet megnézni. Ebben a kategóriában külön zsűri díjazza a filmeket. A fesztivál keretében olyan fiatal roma tehetségek munkáit is levetítik, mint Hajdú Eszter, Bernáth Milán, Ambrus Emese, Gát Balázs, Ifj. Siroki László és Baróti Éva.

Az 1,6 millió forintos összdíjazású fesztivál szervezői arra törekednek, hogy a nemzetközi zsűri is főként a fiatal filmes generációt képviselje. A CineFest tavalyi fődíjasa, a norvég Guro Ekornholmen tagja az idei zsűrinek. A döntnökök között van egy fiatal olasz filmes, Massimo Amici, Pálfi György magyar filmrendező és Libor Anita, a magyar.film.hu filmkritikusa. A zsűri elnöke a Dániából érkező Jens Rykaer lesz. A fesztiválon idén is lesz diákzsűri és kritikusi zsűri is.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is ingyenes a rendezvény.
Bővebb információ a fesztiválról a: www.cinefest.hu oldalon olvasható.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását