2024. május 3. - Tímea, Irma

Holnap indul a ritmikus VB

Vasárnap kezdődik és jövő péntekig tart a görögországi Patraszban a ritmikus gimnasztikázók olimpiai kvalifikációs világbajnoksága, melyen a magyar színeket Vass Dóra és Soós Viktória képviseli egyéni összetettben.
2007. szeptember 15. szombat 11:52 - Hírextra

A világbajnokság kétfordulós, vasárnaptól szerdáig az úgynevezett nyílt vb-re kerül sor, melynek során mindenki négy gyakorlatot mutat be - karika, kötél, szalag, buzogány -, és a legjobb három szer eredményét számítva alakul ki a végső sorrend. Ez alapján a legjobb 24 versenyző, de országonként csak maximálisan kettő kerül be az úgynevezett második számú világbajnokság egyéni összetett számába, ami voltaképpen maga az olimpiai kvalifikációs verseny. Ezen egy nap alatt, jövő pénteken mutatják be a résztvevők mind a négy gyakorlatot.

 
Összesen 24 kvótát osztanak ki az egyéni összetett tekintetében, de nem automatikusan a 24 pénteki résztvevő között. Az első 12 helyezett pekingi indulási joghoz jut, további nyolc kvóta a 13. helytől jár, de már országonként csak egyet lehet elvinni. A húsz kvóta kiadása után a fennmaradó négy helyből háromról a Nemzetközi Torna Szövetség rg-technikai bizottsága dönt, míg egy szabadkártyát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ad majd ki.


A magyarok közül az olimpiai kvalifikáció megszerzésére Vass Dórának lehet esélye, edzője, Némethné Érfalvi Nóra szerint ehhez mindenképpen hibátlan gyakorlatokra lesz szükség. Vass első éves felnőttként indul a mezőnyben.


"Négy hibátlan gyakorlatot szeretnék bemutatni, és ezzel továbbjutni a második számú vb-re, hogy harcba szállhassak a kvalifikációért. Hogy a hibátlan gyakorlatok mire lesznek elegendőek, csak a helyszínen derül ki, ez már nem rajtam múlik" - mondta Vass.
"A legfontosabb, hogy Dorka először a 24-be bekerüljön, ott pedig már minden azon múlik, ki, milyen idegállapotban lesz, hiszen akkor leginkább az idegek harcáról lesz szó. Azt biztosan tudjuk, hogy hibátlan gyakorlatok kellenek, az olimpiai kvalifikáció pedig akkor lesz biztos, ha az első húszban végez a második számú vb-n. Ha hátrébb, akkor is lehet esély, de ez a különböző nemzetek versenyzői által elért helyezések függvénye. Ha nem vagyunk az első húszban, akkor már számolgatni kell, esik-e ki valaki a rendszer miatt - vélekedett Némethné.


"Biztos, hogy mindenki "élesre töltve" vesz részt a kvalifikációs vb-n. Egyelőre nem tudni, hogy a sportdiplomácia mire lesz elegendő. Az utolsó tréningen láttam Dorkát, remek fizikai állapotban van" - fogalmazott Thuróczi Zsuzsa szakmai vezető:


A vb programja (Vass szempontjából):
szeptember 16. vasárnap - karika
szeptember 17. hétfő - kötél
szeptember 18. kedd - szalag
szeptember 19. szerda - buzogány
szeptember 20. csütörtök szünet
szeptember 21. péntek - második számú vb az olimpiai kvalifikációért, négy szer bemutatása

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását