2024. május 10. - Ármin, Pálma

Új nyugdíjtörvény-javaslatokkal készül a KDNP

Új nyugdíjtörvény-javaslatot készül benyújtani a KDNP, amelynek már megszületett a teljes normaszövege - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője.
2007. szeptember 14. péntek 12:33 - Hírextra

A javaslat legfontosabb eleme, hogy megpróbálja kivonni a nyugdíjrendszert a pártpolitikai csatározásokból - mondta a képviselő az MTI kérdésére válaszolva.

Ennek egyik eszköze az, hogy létrehozza a társadalombiztosítási tanácsot, amely a lényeges döntéseket meghozná a parlament helyett - tette hozzá.

A javaslat fontos eleme, hogy a nagyléptékű, fontos döntéseket két parlamenti ciklus egybehangzó határozatára bíznák, amivel ki lehetne küszöbölni a ciklusokhoz kötött és "szavazatvásárlási kényszerrel bíró" pártpolitikai szempontokat.

A javaslat szétválasztja a szolidaritási szempontokat a biztosítási szempontoktól.
A biztosítási szempont érvényesülésének a lényege az az egyéni számlavezetési rendszer, amely a befizetett járulékokat gyűjti össze, ez pedig befektetve, kamatoztatva biztosítja az öregségi, a rokkantsági és az özvegyi nyugdíjak folyósíthatóságát.

A szolidaritási elem érvényesítésére bevezetnék az állampolgári nyugdíjat, amely megnyílna azok számára, akik járulékfizetéssel nem teremtettek alapot a nyugdíjazásukra. Ezt a költségvetésből fedeznék, s ugyanolyan elem lenne, mint a jelenleg már létező szociális juttatások.

A képviselő kiemelte a családpolitikai szempontokat, amelynek egyik lényeges eleme az lenne, hogy a jövedelemadó egy részét átirányíthatnák a gyermekek a szülők nyugdíjához. Ez hasonlóan működne, mint jelenleg az egyházi és alapítványi célokra fordított egyszázalékos felajánlások, de természetesen a százalék ebben az esetben nagyobb lenne.

Harrach Péter hangsúlyozta, hogy ez az elem a gyermeknevelést, mint társadalmilag hasznos tevékenységet jutalmazná.

A javaslatban szerepel egy olyan elem is, ami a munkaadói járulék kedvezményeit jelenítené meg a többgyermekes családanyák esetében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását