2024. június 15. - Jolán, Vid

Megváltoztatná népét Bajnai Gordon

Az európai uniós források nem elegendőek, a társadalomnak is változnia kell az ország jövőbeni fejlődése érdekében - jelentette ki Bajnai Gordon miniszter pénteken Pécsett.
2007. szeptember 14. péntek 18:39 - Hírextra

A sikerhez négy uniós érték adaptációja mindenképpen szükséges. Ezek a teljesítmény tisztelete, a normakövetés, az öngondoskodás és a szolidaritás - mondta az önkormányzati és területfejlesztési miniszter a "Régiók félúton - helyzetkép - jövőkép Magyarországon" című konferencián tartott előadásában. Hozzátette: a négy érték közül a szolidaritás az, amely a felmérések szerint a leginkább meggyengült az elmúlt időszakban, pedig magas foka közös érdek lenne, hiszen egy kettészakadt társadalomban élni senkinek sem jó.

Utalt rá, hogy Magyarország az egy főre jutó GDP alapján az elmúlt másfél évtizedben 15 százalékkal került közelebb az Európai Unió átlagos fejlettségéhez, eközben egyes régiói 14-15 százalékkal leszakadtak a magyar átlagtól.

Ma ott tartunk, hogy Budapest 125 százalékán, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Dél-Alföld pedig csak 40 százalékán van az unió átlagos fejlettségének. Magyarország kettészakadt kelet-nyugat, nagyvárosok-kistelepülések magyarok-romák mentén. Éppen ezért az Új Magyarország Fejlesztési Terv egyik fontos törekvése a további leszakadás megállítása - közölte Bajnai Gordon.
A miniszter beszámolt arról, hogy a regionális különbségek miatt nagy hangsúlyt kapnak a helyi, régióspecifikus döntések, és tudatosan differenciálták a források elosztását.


Bajnai Gordon fontosnak nevezte, hogy a területi kiegyenlítés politikáját a pályázatokban is érvényesítsék. Példaként hozta fel, hogy a leghátrányosabb kistérségeknek célzott programokat indítanak és kiszámíthatóvá, tervezhetőbbé, igazságosabbá teszik a pályázatokhoz szükséges önerő biztosításának kötelezettségét.

Azon önkormányzatoknak, amelyek kötelező állami feladatra pályáznak, 10 százalék önrészt kell biztosítaniuk, míg a leghátrányosabb, másfél millió lakost tömörítő kistérségek, települések részéről 5 százalékos önerő is elegendő - mondta el. A szakminiszter rámutatott: a kormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Tervet és a vidékfejlesztési tervet összehangoltan, a felzárkóztatás szolgálatába állítva zászlóshajó programot indít, mely komplex humánerőforrás-, térségi gazdasági- és fenntartható környezeti és infrastrukturális fejlesztésekre koncentrál.

 
Tudatos tervezéssel ezen pályázatok összessége révén becslések szerint mintegy 180-240 milliárd forint juthat a kistérségekbe a következő években - közölte. "A magyar társadalom nem engedheti meg, hogy ilyen ütemben folytassa a kettészakadást. (...) A zászlóshajó programnak éppen ezért azt a nevet adjuk, hogy "Nem mondunk le senkiről!" - zárta előadását Bajnai Gordon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását