2024. április 27. - Zita

Lemaradtak az öngyilkosok statisztikájában

Finnországban negyven százalékkal csökkent az öngyilkosság gyakorisága az elmúlt tizenöt évben - hozta nyilvánosságra pénteken a finn közegészségügyi intézet. Ez főleg a depresszió hatékonyabb kezelésének köszönhető, de még a szakértők is értetlenül állna
2007. szeptember 14. péntek 14:13 - Hírextra
Mostanra évente százezerből 18 finn vet véget önkezével életének. Ez már hasonlít a francia és az osztrák adatokhoz. 1990-ben ez a szám még (százezerből) 40 volt.
1991-ben Finnország volt a vezető a világon a tinédzserek öngyilkosságában, emellett az első három ország egyike volt Új-Zéland és Izland mellett, ahol a legtöbben vetettek véget életüknek.

Finnországban a tipikus öngyilkosjelölt 40-es éveiben járó, elvált, munkanélküli, alkoholista férfi. Finn kutatók szerint a kockázati tényezők között a legnagyobb az alkoholizmus.

A finnek 10 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholt fogyasztanak évente. Ez kevesebb a franciák évi 14 literjénél, de több annál a 6-7 liternél, amit a svédek vagy norvégok gurítanak le 365 nap alatt.

A szakértők cáfolták azt a széles körben elterjedt téveszmét, mely szerint a végeláthatatlan sötét finnországi telek vennék el az ott élők életkedvét. A nap egyáltalán nem kel föl négy hónapon keresztül északon, de ez a szakértők szerint nem játszik szerepet az öngyilkosságok arányában. A legtöbb tragédia ugyanis tavasz végén történik, amikor a nap hétágra süt. Norvégiában is hasonlóak a fényviszonyok, ott mégis régóta feleannyian döntenek a halál mellett, mint Finnországban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását