2024. június 17. - Laura, Alida

Igazságszolgáltatást sértett a köpködős

Az igazságszolgáltatást sértette meg az a vádlott, aki csütörtökön megpróbálta leköpni az ügyében eljáró bírót - mondta Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
2007. szeptember 14. péntek 12:16 - Hírextra

A Fővárosi Bíróság bírája kábítószerrel való visszaéléssel kapcsolatos ügyben ítélkezett, a vádlott ugyanis megszegte a lakhelyelhagyási tilalom szabályait. Ilyenkor a bíróságnak döntenie kell arról, elrendeli-e az előzetes letartóztatást vagy sem - ismertette az ügy részleteit az MSZP szakpolitikusa.
A vádlott indulatos állapotba került - folytatta Bárándy Gergely -, és megpróbálta arcul köpni az eljáró bírót.

A szocialista politikus szerint "itt elsősorban nem a bíró jó érzéséről, a bíró becsületéről van szó, hanem az igazságszolgáltatás tekintélyéről, itt az igazságszolgáltatást sértették meg elsősorban". Úgy vélte, ez a magatartás gyengíti az emberek demokráciába vetett hitét és a csökkenti a bíróságok tekintélyét.

Emlékeztetett rá, hogy pár hónappal ezelőtt ugyanez történt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, leköptek egy bírót közvetlenül az ítélethirdetés előtt. Megjegyezte: csütörtökön a bírónak sikerült "elhajolnia".

A jogász végzettségű Bárándy Gergely elmondta: az ügy elhúzásának egyik módja lehet az, ha valaki leköpi a bírót, mert a bíró elfogulttá válik az ügyben, és elő lehet terjeszteni a kizárási indítványt. A kiszabható 200-300 ezer forintos rendbírság nem tántorítja el azokat az ilyen cselekményektől, akikre 10-15 éves szabadságvesztés jár - fűzte hozzá.

A képviselő azt mondta: az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bizottságot hozott létre, hogy megoldási javaslatot dolgozzon ki az ilyen esetek elkerülésére.

Hozzátette: szükségesnek tartja, hogy hatékony megoldást találjanak az ilyen esetek szankcionálására, és az MSZP-frakció partner lesz a megfelelő megoldás törvényre emelésében.
Bárándy Gergely elmondta: a kérdéssel már foglalkoztak egyetemi tanárok is, akik lehetőséget látnak arra, hogy büntetőjogi szankcióval is lehessen sújtani az ilyen magatartást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását