2024. május 17. - Paszkál

Mentőszolgálati gondok

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) gazdálkodási helyzetével foglalkozott szerdai, budapesti ülésén az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága.
2007. szeptember 12. szerda 15:18 - Hírextra

Gál Ilona, az egészségügyi tárca szakállamtitkára az ülésen beszámolt arról, hogy a mentés és a betegszállítás szétválasztása tavaly augusztusban elkezdődött, és az első félév adatai alapján az OMSZ a betegszállítások csak mintegy 0,3 százalékát végzi, 4 százalék alatti a betegkísérővel történő szállítás és 90 százalékos a szakkísérettel történő szállítás.

Göndöcs Zsigmond, az OMSZ főigazgatója elmondta: a tavalyi évben elhatározott tíz százalékos létszámleépítésből ténylegesen 6,5 százalék valósult meg, amelyet két lépcsőben hajtottak végre. Négyszázötvenkét álláshely szűnt meg, ebből valójában 75 embert küldtek el, a többi a be nem töltött státusz megszüntetése volt. A főigazgató hozzátette: nagy a fluktuáció a mentőszolgálatnál, valamint sok a betöltetlen álláshely, ami a kevés bérezésre vezethető vissza.

A szakállamtitkár hozzátette: a mentőszolgálat 1,5 milliárd forintos hiánya az elmúlt 3-4 év gazdálkodását "tükrözi". A kétmilliárd forintos segítséget az egészségügyi tárca nem a mentőszolgálat konszolidációjára szánja, hanem a működésre adják, továbbá jövőre - a Pénzügyminisztériummal egyeztetve - további 550 millió forintot kap a szervezet, és 165-tel nőne a mentőszolgálat létszáma.

Mint elhangzott, a mentőszolgálat menedzsmentje az első félévben rendezte az állammal szembeni tartozását. Ehhez az APEH pozitív hozzáállása is kellett, hiszen ezen adósság átütemezésével két év haladékot kaptak, így már pályázati pénzekhez is hozzájutottak.

A légi mentés helyzetét firtató képviselői kérdésre Gál Ilona szakállamtitkár elmondta: a helikopter-leszálló építésére kiírt pályázatra 23-an jelentkeztek, tízen nyertek is. Elismerte, hogy nincs az összes súlyponti kórháznál leszállópálya, de pályázatra a kórházaknak lehetőségük van, továbbá a tárca kötelezni fog minden intézményt ilyen létesítésére, ahol sürgősségi ellátás van. A tárca képviselője kitért arra, hogy a mentésirányítás fejlesztésére a nemzeti fejlesztési tervből 3,5 milliárd forint jut, eset-rohamkocsik vásárlására pedig 1 milliárd forintot szán a tárca, továbbá új mentőállomások építésére és felújítására is várható forrás.

Göndöcs Zsigmond képviselői kérdésekre válaszolva elmondta: az OMSZ kénytelen volt olyan betegszállítási feladatokat is elvégezni, amelyek nem tartoztak az alapfeladatai közé, mert ha ezeket nem teljesítették volna, még nagyobb lenne a szolgálat hiánya. Megjegyezte: attól, hogy a betegszállítási tevékenységet "kiszervezik", még nem lesz olcsóbb a mentés.

A betegszállítások mintegy fele indokolatlan, ezen feladatokat pedig nem ellenőrizték - jegyezte meg az OMSZ főigazgatója. Kitért arra, hogy az áprilisi intézményi átalakítást követően nőttek az úgynevezett betegutak, és amivel az OMSZ nem számolt, az a kórházon belüli betegszállítás megnövekedése volt. Göndöcs Zsigmond szerint néhány intézmény a mentősökön próbálja "megspórolni" beteghordók alkalmazását.

A főigazgató megjegyezte: tavaly június óta havi 100 millió forinttal csökkent az OMSZ bevétele, azonban a feladatok nem csökkentek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását