2024. május 14. - Bonifác

Lakossági segítség

Mátraszőlős önkormányzata számlát nyitott, és a lakosság segítségét kéri, hogy folytathassák az alapfokú oktatást a Nógrád megyei faluban; ehhez 20 millió forint hiányzik - mondta szerdán az MTI-nek a polgármester.
2007. szeptember 12. szerda 15:49 - Hírextra

Tóth Gyula közölte: azért fordulnak felhívással a lakossághoz, hogy szeptember 13-ától biztosítani tudják az alapfokú oktatást az általános iskolában, különös tekintettel a cigány kisebbségi oktatás folytatására.

A képviselő-testület már megnyitott egy számlát, amelyre anyagi segítséget várnak, emellett a természetbeni felajánlásokat is, így írószereket, számítástechnikai eszközöket, egyéb berendezéseket.

A mátraszőlősi általános iskolát augusztus 30-án pénzhiány miatt jogutód nélkül megszüntette az önkormányzat, emiatt szeptember 3-án 44, döntő többségében cigány származású tanuló nem kezdte meg a tanévet. A múlt tanévben 93-an jártak a falu iskolájába, de a hónapok óta tartó bizonytalanság miatt a szülők többsége a közeli Pásztóra íratta be a gyerekeket.

A 44 gyerek és szüleik viszont ragaszkodnak a helyi iskolához, a tanév első hetén mindennap annak kinyitásáért tüntettek.

Szeptember 7-én rendkívüli ülésen úgy döntött az önkormányzat, hogy hétfőn, napközis jelleggel, kinyitják az iskolát, folytatják az egyeztetéseket, a tanítás legkorábban csütörtökön kezdődhet el.
Mátraszőlős polgármestere szerdán még nem tudott arra választ adni az MTI-nek, hogy lesz-e tanítás csütörtöktől, lesz-e pénz, és visszaveszik-e az elbocsátott pedagógusokat. Újabb rendkívüli ülés összehívását tervezi, de mint mondta, nem biztos, hogy meg tudják tartani.

Az iskola megszüntetését, mivel ahhoz nem járult hozzá a helyi kisebbségi önkormányzat, törvénysértőnek nevezte a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal, és Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is az oktatás folytatását javasolta.

Pénz azonban egyelőre továbbra sincs a folytatáshoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását