2024. április 27. - Zita

Keresik a tervezőt

Nyolc cég vehet részt a Földművelésügyi Minisztérium felújításának és Miniszterelnöki Hivatallá alakításának tervezéséről szóló, hirdetmény közzététele nélküli, tárgyalásos eljáráson, amelyet a napokban indított el a Kincstári Vagyoni Igazgatóság - tudta
2007. szeptember 12. szerda 16:11 - Hírextra

Daróczi Dávid kormányszóvivő a távirati irodának elmondta: az eljárást az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága hagyta jóvá. Erre azért volt szükség, mert a tervezés során nemzetbiztonsági szempontokat is figyelembe kellett venni - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a tervezés nagyjából három hónapot vesz igénybe, és a költsége várhatóan nem haladja majd meg a 200 millió forintot.

Ennyi az építész kamara által ajánlott ár, mivel bonyolult és komplex építészeti, mérnöki és logisztikai tervezési feladatról van szó - közölte.

A kormány döntése értelmében a Miniszterelnöki Hivatal nem költözik a Kormányzati negyedbe. Gyurcsány Ferenc korábban többször is nyilatkozott arról, hogy a hatalmi ágak szétválasztása szempontjából fontos, hogy a végrehajtó hatalom a törvényhozástól elkülönülten működjön szimbolikusan és fizikailag is.

Daróczi Dávid szerint ugyanakkor szempont az is, hogy a kormányfő és a Miniszterelnöki Hivatal az Országgyűlés épületéhez közel helyezkedjen el.

Kiemelte: azért esett a választás a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületére, mert a műemléki védettség miatt nem értékesíthető, ráadásul felújítása is elkerülhetetlen, hiszen az elmúlt harminc évben csak a minimálisan szükséges javítási munkálatokat végezték el rajta. Teljes gépészeti felújításra is szükség van - hangoztatta.

A kormányszóvivő az MTI kérdésére kitért arra: a beruházás teljes összegét - amelyben benne van a költözés és a műemléki épület átalakítása során keletkező esetleges feltárási munkák költsége - a tervező kiválasztásáig, illetve a tervezési munkák befejezéséig nem lehet pontosan meghatározni.
A kivitelezőt a tervek szerint nyílt eljáráson választják ki, várhatóan 2008. áprilisában - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a kormány szándéka az, hogy a Budapest egyik legszebb helyén álló, patinás épülete eredeti állapotát nyerje vissza, ebbe beletartozik például a gipszstukkók visszahelyezése, a mintázott faajtók és az intarziás parketta helyreállítása. Számos irodában faborítás volt régen, ezeket is újra kell építeni.

Daróczi Dávid szavai szerint az, hogy a miniszterelnök költözik az épületbe, elenyészően kevés pluszköltséggel jár: a többletköltséget a kiemelt biztonsági intézkedések jelentik, mint például a kamerák felszerelése, vagy az ablakok biztonsági árnyékolása. Ezekre a védelmi intézkedésekre azonban az épülettől függetlenül szükség van, tehát ezek a költségek akkor is felmerülnek, ha nem ebbe az épületbe költözik a Miniszterelnöki Hivatal - vélekedett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását