2024. május 8. - Mihály

"Élő aknák" a metróban a szélvihar ellen

A négyes metró építése során Új-Budán váratlanul beomlott szellőzőakna fél napra víz, gáz és villany nélküli életre ítélt a környék lakóit. Az ilyen aknák nélkül a metróban a kocsik előtt összepréselt levegő szélviharként zúdulna megállók peronjaira.
2007. szeptember 11. kedd 14:07 - Hírextra

A balesetet az okozta, hogy egy, a közmű-hálózat térképén nem szereplő vízcsövet eltört egy markoló, a csőből kiáramló víz pedig folyósra mosta a mélyítés alatt álló akna körül a földet. A leomló föld egy gázcsövet is eltört és a gázrobbanás megelőzésére áramtalanították a környéket.

Az ország tele van ilyen, és hasonló "élő aknákkal". Meglétüket olykor elárulja, hogy felettük megcsúsznak, megrepednek a házak, a talaj besüpped, a mélyedésekből gyorsan eltűnik a csapadékvíz. Sok mélyedés keletkezik a víz- és csatornacsövek elöregedése révén a talajba kerülő és a földet elmosó víz hatására. Közismert, hogy a talajban lévő közműhálózatról nincs pontos, frissített térkép, néha még az oszlopokon vezetett áramvezetékekről sem. A közelmúltban egy vétlen kisfiút egy ilyen, gazdátlan villanyoszlopról leszakadt "élő" vezeték sújtott halálra.

Tavaly Kőbányán az egykori sörgyári pincék fölé hordott feltöltő és szépen begyepesített talaj közepe tűnt el egy arra sétálóval együtt egy beszakadó pincében. A karsztos hegyvidékeken, például a Bükkben, a barlangászok hiába intik az arra járókat, hogy a talajmélyedéseket, a víznyelő tebreket gondosan közelítsék meg, mert beszakadhatnak.

A közismerten csodálatos barlangokkal teli budai hegyvidékeken az építési tilalmat megkerülve egész lakóparkokat építenek a szép panorámával kecsegtető magaslatokra. Pedig a szakértők óvnak mindenkit: a föld bármikor beszakadhat.

A modern kor élő aknáit rejtik a már megtelt szemétlerakó-telepek is. Miután azokra földréteg, arra meg szép gyep kerül, némelyik kedvelt sétáló- és kutyafuttató. Ám a felszín alatt nagyon sok hulladék is rejlik, ami elbomlik és így üregek keletkeznek. A leszivárgó csapadék hatására a takaró földréteg is összeroskad, s ha arra fenn dinamikus terhelés jut, - például ott srácok kismotoroznak, - a lent kialakult üregek beomolhatnak, a felszín pedig beroskad. Nem kell, hogy valakit elnyeljen, elég, ha eltöri a lábát, vagy megsérül a gerince.

Az élő aknák leginkább a kíváncsi gyerekeket, a szertelenül motorozó, autózó, kvadon száguldó fiatalokat és a figyelmetlenebb időseket veszélyeztetik. Figyelmeztessük őket!

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását