2024. május 5. - Györgyi

A Fidesz reméli, hogy kiderül a szocialsák felelőssége

A Fidesz üdvözli a Gripen-beszerzéssel kapcsolatos, Magyarországra is kiterjesztett svéd vizsgálatot - mondta az Országgyűlés honvédelmi bizottságának fideszes elnöke kedden újságíróknak. A kormányszóvivő elmondta: meg kell várni, hogy a vizsgálat valóban
2007. szeptember 11. kedd 18:34 - Hírextra

Lázár János ezt annak kapcsán közölte, hogy a svéd államügyész kedden bejelentette: Magyarországra is kiterjesztik a Gripen-beszerzéssel kapcsolatos vizsgálatot.

Mint mondta, a Fidesz üdvözli ezt a döntést mert így kiderülhet, hogy 2003-ban a szocialisták miért módosították az ország számára kedvező szerződést úgy, hogy a beruházás költségei duplájára emelkedtek. Közölte: reméli, hogy "a svéd államügyészség a 2003-as szerződésmódosítás körülményeit részletesen felfedi, és tisztázni fogja a szocialisták felelősségét, és ki fog derülni majd, hogy ott 2003-ban mi is történt valójában".

Lázár János azt is elmondta: nincs kétségük afelől, hogy a Vadai Ágnes-féle Gripen-bizottság azt állapítja majd meg, "hogy minden rossznak az okozója a Fidesz, vagy adott esetben Orbán Viktor".
Hozzátette, hogy arra a jelentésre kár várni, "azt már régen megírták, és egyértelmű a szövege". A szakértők személye pedig nem jelent garanciát az elfogulatlanságra és a pártatlanságra. A korrupciós ügyekben illetékes vezető svéd ügyész kedden jelentette be, hogy Magyarországra is kiterjeszti a nyomozást a Saab Gripen harci repülőgépek eladása ügyében.

Kibővítettük a nyomozást, így az most már kiterjed a Saab és a BAE Systems magyarországi üzleti tevékenységére is - mondta Christer van der Kwast a Reutersnek. A Saab szóvivője elszomorítónak minősítette a döntést, de közölte, hogy a cég segíteni fog a nyomozásban a hatóságoknak.

A kormányszóvivő kedden azt mondta: egyelőre várják a svéd vizsgálat kimenetelét, kérdés, hogy Magyarországon is folynak-e majd vizsgálatok. Budai Bernadett az MTI kérdésére hangsúlyozta: nem tud arról, hogy csúszás lenne annak a jelentésnek a készítésében, amelyet Vadai-vizsgálóbizottság tesz majd le az asztalra.

Az ügyészség februárban kezdett vizsgálódni a harci repülőgépek csehországi eladását, majd lízingelését kísérő állítólagos korrupció miatt a svéd sajtóban megjelent hírek alapján. A Saab és a BAE Systems, amelynek 20 százalékos részesedése van a svéd vállalatban, cáfolja, hogy bármilyen törvénysértést követtek volna el.

Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára július elején jelentette be, hogy megalakul a kormány Gripen-vadászrepülőgépek beszerzését vizsgáló bizottsága.

A kormány június 20-án határozott a vizsgálatról, azzal indokolva a döntést, hogy alapos szakmai vizsgálat nélkül nem érthető, miért döntött az Orbán-kormány a svéd vadászrepülőgépek vásárlása mellett, amikor 2001-ben teljes szakmai egyetértés alakult ki abban, hogy amerikai repülők váltsák le a honvédség orosz gépeit. A kormány szerint nem engedhető meg, hogy ekkora nagyságrendű beszerzést korrupciós gyanú lengjen körül.

A Gripenek bérletéről szóló eredeti szerződést még 2001-ben kötötte meg az Orbán-kormány Svédországgal. A módosított bérleti szerződés aláírására 2003-ban hatalmazta fel a honvédelmi minisztert a kormány. A Fidesz a szerződés módosításával nem értett egyet.

A testület szeptember 15-ig készíti el jelentését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását