2024. május 18. - Erik, Alexandra

Arcátlan pimasz

"Arcátlan pimaszságnak nevezte a szlovák kormányfő azt a felvetést, hogy Szlovákia is kérjen bocsánatot Magyarországtól a kölcsönösség jegyében. Robert Fico azt követően tette ezt a kijelentést, hogy hétfőn koalíciós egyeztetést folytatott két partnerpárt
2007. szeptember 11. kedd 18:35 - Horvát
Kinek mi az arcátlan pimaszság. Valahogy a szomszédos országok kommunista gyökerű vezetői garnitúrájának minden velünk kapcsolatos, európai gesztus arcátlan pimaszságnak tűnik. S ez nyilván még hosszú évekig, évtizedekig így marad, hiszen semmi jel nem utal változásra. Érdekes, hogy a térség posztkommunista elitjéből szinte egyedüliként a magyarországi illeszkedett be zökkenőmentesen az EU-s szellemi struktúrába. Hamar magáévá tette az ideológiamentes, pragmatisa nyelvet, egyáltalán az egész PC-t. Semmi sovén retorika, semmi kirekesztés, semmi sérelmi politika. Sőt, sokkal inkább túlkompenzálás. Már tényleg mindenkitől mindenért bocsánatot kértünk, talán még Trianonért is, ha Árpád-vezérért in concreto nem is.

A szlovák uralkodó (s a történelemkönyvekben is kiemelt helyen szereplő) elmélet szerint a szlovákok már isten tudja mióta itt vannak a Kárpát-medencében, a szlovák állam pedig körülbelül ötszáz éves. Mi, gaz, barbár, a lóhúst a mai napig nyereg alatt puhító magyarok pedig félmillió szlovákot eltüntettünk a Pilisből. A megmosolyogtató legendákkal, előítéletekkel Dunát lehetne rekeszteni. Igen, simán el lehetne vele rekeszteni a közös Dunát!

A felvidéki magyarság, mely a szlovák lakosság mintegy egytizedét teszi ki, még akkor is nehezen harcolja ki evidensnek tűnő jogait, mikor éppen része a kormánykoalíciónak. Állandó maratoni egyeztetések, "megállapodások" után mindig ugyanaz jön: szószegés, mellébeszéd, elsunnyogás. Nagy szavak és a nagy semmi.
Most pedig különösen nehéz a helyzet, hiszen a Magyar Koalíció Pártja (MKP) már nem része a hatalomnak.

Az (egyetlen) államnyelv a szlovák, s 2007-ben is hátrányban van, aki nem beszéli (eléggé), aki saját anyanyelvén akar ügyintézni, érvényesülni. A korántsem egyedi Malina Hedvig-ügyről ne is beszéljünk. Mert a kilencvenes években főleg, de mostanában is, informális csatornákon keresztül bárki, akinek volt füle, értesülhetett arról, hogy rendszeresen érnek magyarokat atrocitások származásuk, nyelvhasználatuk miatt. Kedvenc történetem, mikor is 1996-ban Besztercebányán a helyi fiatalok körbeálltak egy angol turistacsoportot a kietlen éjszakában, s jól elagyabugyálták őket, miközben azt kiabálták: "Hülye magyarok!"

Hogy lesz így béke? Egyfajta látszatbéke beállt Szlovákiában, az ország EU-s csatlakozásakor, s fellélegzett a hatszázezres magyar közösség is. Aztán jött az ifjú, ügyesen populista Fico, s folytatta elődjei legrosszabb hagyományait. Bevette a kormányába a minden szint alatti politizálást folytató, kvázi fajgyűlölő, Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártot és a többszörösen bukott, hatalommal való visszaéléssel több százszor eredménytelenül megvádolt posztkommunista Meciar pártját, a HZDSZ-t.

Nézzük meg csak az MKP bocsánatkérésre ösztönző javaslatát. Igazából nem kér semmit. Csak egy formális gesztust, ami nem kerül semmibe. Igazából, a legendák ellenére, még valódi szavazatvesztéssel sem járhatna, hiszen szociológiai felmérések is megerősítették, hogy a magyarellenesség mértéke a lakosság körében jóval kisebb, mintsem azt ki lehetne következtetni abból a tényből, hogy Szlovákiában sincs valamire való támogatottsággal bíró párt magyarellenes retorika nélkül.

Hiszen a kutatások is kihozták a józan paraszti frankót, hogy valaki minél Délebbre lakik szlovákiában, annál inkább semmi baja a magyarokkal, míg Északon, a hegyekben, ahol a falvakban még magyar embert sose láttak, hagyományosan a legerősebbek a populáris és szélsőjobboldali erők. Azt hiszem ez tényleg arcátlan pimaszság.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását