2024. június 17. - Laura, Alida

Tüntetetni fog a Demokratikus Charta

Tüntetést szervez a demokrácia védelmében november 2-ára a Magyar Demokratikus Charta tiltakozásul "az Alkotmánybíróságot ért otromba kormányzati támadás ellen".
2010. október 28. csütörtök 09:58 - HírExtra
Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót, mire Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből.

A charta MTI-hez is eljuttatott - Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök által is aláírt - felhívása szerint Orbán Viktor és kormánya sorra iktatta ki a politikai döntéshozatal rendszeréből azokat az alkotmányos fékeket és ellensúlyokat, amelyek demokratikus korlátok között tarthatnák az uralmát, pártkádereket nevezett ki a közhivatalok élére, és új, csak neki szolgáló intézményeket hozott létre.

Az alkotmánybírák jelölésének monopolizálása jelezte, hogy a demokratikus jogállam kulcsintézményét is be akarják tagolni uralmi rendszerükbe - írják.

A szerveződés szerint "az Alkotmánybíróság jogkörét drasztikusan csökkentő mostani föllépés nemcsak az iránya, de kendőzetlen durvasága miatt is fölháborító. A testület döntésére még aznap felelt a hatalmi gőg: tudatván mindenkivel, hogy ebben az országban – legyen bár jogsértő – csak a kormányzat akarata érvényesülhet". Ezt szerintük a magyar demokraták nem hagyhatják válasz nélkül. "Mutassuk meg, hogy nem félünk az arrogáns és bárdolatlan hatalomtól!" - fogalmaznak.

Az LMP november 3-ra hirdetett hasonló demonstrációt. Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető egy szerdai - az LMP frakcióvezetőjével, Schiffer Andrással közösen tartott sajtótájékoztatón - arra a felvetésre, csatlakozik-e az MSZP az LMP által kezdeményezett demonstrációhoz, azt válaszolta: a szocialista párt nem hirdetett demonstrációt; nem zárja ki ennek a lehetőségét, de előbb megvárják mi történik a következő napokban.

Akkor azt is jelezte, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus koalíció platform tervezett demonstrációjáról a sajtóból értesült, így arról nem tud mit mondani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását