2024. május 4. - Mónika, Flórián

Meghirdették a Frankfurt Könyvvásár programját

Az idei Frankfurti Könyvvásár október 10. és 13. között, szerdától szombatig a szakmai résztvevők és a sajtó részére 9 és 18.30 között, vasárnap 9 és 17.30 között tart nyitva. Szombaton és vasárnap teszik lehetővé, hogy a nagyközönség is megtekintse a vás
2007. szeptember 10. hétfő 13:44 - Hírextra

A 9-i ünnepélyes megnyitón Jürgen Boos, a Frankfurti Könyvvásár igazgatója, Dr. Petra Roth, Frankfurt város polgármester asszonya, Peer Steinbück, német pénzügyminiszter, José Montilla Aguilera, a katalán kormány elnöke, Quim Monzó, katalán szerző és Dr. Gottfried Honnefelder, a Börsenverein elnöke vesznek részt.

Az 59. Frankfurti Könyvvásár díszvendége a katalán kultúra. A spanyolországi Katalónia régiója Andorra és a Baleár-szigetek kormányaival, valamint Perpignan és Alghero városok önkormányzataival együttműködve készül a katalán nyelvű világ kultúrájának bemutatására Frankfurtban és egész Németországban. A bemutatkozást szervező barcelonai Institut Ramon Llull kiállításokkal, filmvetítésekkel, táncbemutatókkal színesített, a régió kulturális, irodalmi és könyvszakmai életének egészét átfogó programmal készül a vásárra, aminek gerincét az az előadás-sorozat adja, melynek keretében tavasz óta számos katalán művel és művésszel ismerkedhettek meg az érdeklődők Németország-szerte, így Lipcsében, Stuttgartban, Brémában, Frankfurtban és számos további német városban. A vásár tájékoztatása szerint közel 100 katalán szerző mutatkozik be személyesen a könyvvásáron.

Számunkra, magyarok számára az ad külön a hangsúlyt az idei frankfurti bemutatkozásnak, hogy a több mint másfél évig tartó, nagyszabású németországi kulturális évadnak, a Magyar Akcentusnak a könyvvásár lesz a legjelentősebb záróeseménye.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a vásár központjában álló 5.0 számú csarnok földszintjén, az egyik főbejárattal szemben állítja fel a 120 m² alapterületű magyar nemzeti standot. A tavaly elkészített installációból álló standot úgy alakították ki, hogy a középső, átriumos tér alkalmas helyszínt kínáljon a friss magyar könyvtermés bemutatkozásának, s egyúttal irodalmi és kulturális programoknak is helyet biztosítson. (A programokat a stuttgarti Magyar Kulturális Intézettel közösen szervezik.)
Október 11-én, csütörtökön, 17 órakor a magyar szervezők fogadást adnak a vásáron részt vevő magyar szerzők és könyvkiadók tiszteletére. A fogadást jelenlétével megtiszteli az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, Bogyay Katalin. Tavaly a nemzeti standot a forradalom 50. évfordulója tiszteletére korabeli fotókkal, fotómontázsokkal, plakátokkal díszítették, idén Burger Barna fotóművésznek a kortárs magyar irodalom alkotóiról készült felvételeivel illusztrálják.

A kulturális programoknak is helyet adó átriumos térben, különböző tematikai kategóriákban idén is szeretnének kiállítani egy válogatást azokból a magyar könyvekből, amelyek méltóak a külföldi szakemberek, üzleti partnerek és az érdeklődő közönség figyelmére. A központi kiállításon körülbelül 300-350 kötet bemutatására nyílik lehetőség.

A magyar szerzők közül a következők vesznek részt a könyvvásáron: Krasznahorkai László, Bartis Attila, Darvasi László, Grecsó Krisztián, Böszörményi Gyula, Elmer István, Győrffy Attila, Kipke Tamás, Szappanos Gábor, Szirmai Péter, Gyurkovics Tibor és Turcsány Péter. Krasznahorkai László mint díszvendég vesz részt a rendezvényen.

Forrás: www.litera.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását