2024. április 26. - Ervin

Több marha kell

Szakértők szerint egyre kisebb, ezért sürgősen szaporítani kell a magyarországi szürkemarha-állományt. A hungarikumnak számító állat húsát itthon és külföldön is egyaránt nagyon kedvelik, mert az egészséges - a szürkemarha úgynevezett ridegtartásban él ug
2007. szeptember 9. vasárnap 19:39 - Hírextra
Míg a XVII. században még 150 ezer szürkemarhát adtak el itthonról külföldre, addig most Magyarországon mindössze 6 ezer szürkemarha-tehén van regisztrálva, a teljes állomány becslések szerint 10 ezer állatból áll.

A somogyfajszi pásztorparkban az állomány sokáig csak 53 tehénből állt. Nem tudott szaporodni, meg nem volt megfelelő bika. A Cseles nevű bika idén érkezett a csordához. Gazdája szerint jól teljesít, jövőre várják az újabb kisborjakat, és akár a duplájára nőhet majd az állomány.

A szürkemarha húsra azért nagy a kereslet, mert az állatok bio körülmények között élnek. Egyáltalán nem igényelnek abrakot, illetve egyéb takarmány kiegészítőket ahhoz, hogy meghízzanak. A hús mennyisége nem vetekszik ugyan egy hízómarháéval, de a minősége sokkal jobb - mondta a Független Hírügynökségnek Lancz Kálmán, a tenyészet vezetője.

Az Európai Uniótól elvileg lehet támogatást kérni az őshonos fajta fenntartásához. Ám a szigorú egészségügyi előírásoknak eddig csak ez a somogyfajszi pásztorkert felelt meg, a többi tenyészet minősítése nem megfelelő az EU-nak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását