2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kajak-kenu sikerek Győrben

Csakúgy, mint a szombati egyesek során, a vasárnapi párosversenyekben is egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a magyarok a győri maratoni kajak-kenu világbajnokságon: nyert, s ezzel megvédte címét a Csabai Edvin, Györe Attila kenus duó, a kajako
2007. szeptember 9. vasárnap 15:20 - Hírextra

Mivel a Duna és Rába vízszintemelkedése miatt pénteken módosítani kellett az eredeti programot és a férfiak versenye is átkerült délelőttre, az öt-öt perc különbséggel elindított három viadal résztvevői egy időben szelték a Mosoni-Dunát, így gyakran elég zsúfolt volt a pálya.

A nőknél viszonylag rosszul rajtoltak a magyarok, azaz az elején nem tudtak kedvező pozíciót kiharcolni maguknak, néhány kilométer megtétele után azonban mindkét duó felküzdötte magát az élbolyba. Csayék a dél-afrikai és a címvédő dán hajó társaságában elöl, a Kollár-testvérek, Zsófia és Judit pedig közvetlenül mögöttük, a britekkel együtt haladtak. Az idő előrehaladtával az éllovas trió elhúzott és egészen az utolsó néhány száz méterig együtt lapátolt. Ekkor a dánok robbantottak és magabiztosan nyerték a versenyt, Csayék pedig nagy finissel, megelőzve a dél-afrikaiakat megkaparintották a második helyet.

A legnagyobb küzdelmet a férfi kajakosok versenye hozta. Itt Salgáék sokáig a vezető csoportban lapátoltak, öt hajó már a második körben leszakította a többieket - köztük a Jámbor Attila, Homoki Tamás egységet is. Féltávnál a két spanyol duó lerázta magáról a riválisokat, óriási, behozhatatlan előnyre tett szert, Salgáék pedig az üldöző trió tagjaiként már csak a bronzért lehettek versenyben. A csehek az utolsó fordulónál gyakorlatilag feladták a küzdelmet, így a magyarok már csak a franciákkal csatáztak és a sikerrel megvívott harc után végül harmadikként haladták át a célvonalon. A számot a címvédő Manuel Busto, Oier Aizpurua kettős nyerte.

A kenusok versenye magyar szempontból ideálisan alakult, ugyanis Csabai Edvinék - akik 1999-ben éppen itt, Győrben szerezték pályafutásuk első vb-aranyérmét párosban és azóta sem találtak legyőzőre a világbajnokságokon - rögtön a startot követően az első helyre álltak és fokozatosan növelték előnyüket a mezőny többi tagjával szemben. Nem voltak ugyan egyedül, mert előbb a másik hazai duó, Hüttner Csaba és Sáfrán Mihály, majd a spanyolok tartottak velük, de végig vezettek.

Esélyeshez méltóan az utolsó kilométerekre elhúztak, s már csak egyedül haladtak a cél felé, ahova végül senkitől sem zavartatva érkeztek. Újabb sikerükkel sorozatban kilencedik világbajnoki címüket szerezték.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását