2024. május 5. - Györgyi

Egészségbiztosítási reform: három liberális feltétel

Az egészségbiztosítás átalakításával ne legyen monopolhelyzet a biztosítók között, a biztosítási egységek már működő rendszerhez igazodjanak és a magánbiztosítóknak megérje befektetni; az SZDSZ ehhez a három feltételhez ragaszkodik - közölte Horn Gábor,
2007. szeptember 9. vasárnap 16:17 - Hírextra

"Nem fogadjuk el azt a megoldást, hogy hét régióban monopolhelyzetben lévő biztosítók működjenek állami vezetéssel, plusz hét Audi kulccsal, plusz x számú hivatalnokkal" - fogalmazott a liberális politikus az SZDSZ első feltételéről szólva, amelynek lényege, hogy legyen valóságos verseny a biztosítottakért.

Hozzátette: a hét régiós javaslatnál (amely az MSZP-hez köthető) jobb megoldás még a jelenlegi, egy országos biztosítóval működő rendszer is.
Horn Gábor második feltételként említette, hogy a létrejövő biztosítási egységeknek az egészségügy valamilyen, már működő rendszeréhez kell igazodnia. (Korábban a liberálisok a háziorvosi körzeteket javasolták.)
Szavai szerint olyan megoldást keresnek, közösen a szocialistákkal, amely valóságos egészségügyi területeken próbálja megtalálni a verseny lehetőségét.

A szabad demokrata képviselő hangsúlyozta: nem tudnak elképzelni olyan megoldást az egészségbiztosítás átalakítására, amelybe a magánbiztosítóknak nem éri meg befektetni.

Véleménye szerint tartani kell a koalíciós megállapodásban vállalt határidőket, október elején be kell nyújtani a törvénycsomagot a parlamentnek, mert ha 2008 elejétől nem indul meg az átalakulás, akkor az 2009-ben már nem fog befejeződni, és - mint mondta - 2010-ben a "választások áldozatává" válik az egészségügyi reform.

"Az SZDSZ ehhez nem asszisztál, ragaszkodni szeretnénk a közösen vállalt dátumokhoz" - jelentette ki.

Mint mondta, jövő csütörtökön a koalíciós felek újabb egyeztetést tartanak a két pártelnök vezetésével, amelyen a biztosítók is képviseltetik magukat.

Kérdésre válaszolva elmondta: a biztosítók bizonytalansága arra sarkallja az SZDSZ-t, hogy jelezze a koalíciós partnernek, rossz megoldásba biztosan nem mennek bele.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását