2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Aggódva, de felkészülten várják az árvizet

Esik. Már négy napja. Kint csupa szürkeség; nem csoda, ha felkelni sincs kedvünk reggelente, és a hangulatunk is csapnivaló. De az esőnek sajnos más negatív hatása is lehet azon kívül, hogy egy idő után már attól depressziós lesz az ember, ha kinéz az abl
2007. szeptember 7. péntek 19:10 - Mohai Szilvia
A napokban hullott nagy mennyiségű csapadék miatt a vízügyi szervek megkezdték a felkészülést egy esetleges árvízre. Leginkább a Hernád, Sajó, Bodrog és Rába folyókon várható árhullám; bár, a száraz nyár miatt vízszintjük még nem emelkedett meg túlságosan, de ha az időjárás nem változik, az említett folyók környékén harmadfokú készültséget is elrendelhetnek.

A tavalyi árvizek számos megyében okoztak jelentős károkat, tavasszal több mint kétezer embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát, a gátak sok helyen megsérültek. Idén a kormány 14 milliárd forintot szánt a Vásárhelyi-tervre, ebből 500 millió forint jut az árvíz elleni védekezésre. Augusztusban egy 10,5 kilométer hosszú gátszakaszt adtak át Tiszaroffon, több településen megerősítették a töltéseket, készülnek az esetleges későbbi árvizekre. Az időjárás egyre szélsőségesebbé válása miatt fontos a fokozott odafigyelés, ugyanis a legmelegebb nyarat egy pillanat alatt többnapos esőzés válthatja fel, ahogy most is történt; így a szerveknek készen kell állnia arra, hogy bármikor közbeavatkozhassanak, és megvédhessék a települések lakosságát.



Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter állítása szerint a vízügyi szervek felkészülten várják egy esetleges árhullám levonulását, de tényleges védekezési munkálatokra még nincs szükség. De vajon sikerült-e a tavalyi árvíz okozta károkat rendbehozni, a védelmi rendszert megerősíteni? Felkészültek-e a veszélyeztetett települések egy idei, esetleges árvízre?

Árad a Duna
A Nagy-Duna áradása miatt első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el pénteken a folyó szigetközi szakaszán - tájékoztatták az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságon az MTI-t. Baross Károly igazgatóhelyettes elmondta: első foknál fokozzák a figyelőszolgálatot és készülnek a védekezése.
Egy, a tavalyi árvizekben jelentős károkat szenvedett település, a Komárom-Esztergom megyei Tát község polgármestere, Szenes Lajos elmondása szerint a település árvízvédelmi rendszerének helyreállítása a tavalyi katasztrófa óta megtörtént, de a károk helyreállítása még mindig várat magára.

A község vezetése azt reméli, hogy sikerrel pályáz a tavalyi árvíz okozta károk rendezéséhez szükséges összegre a kormány által az uniós Szolidaritási Alapból szerzett forrásokra. A beadványt a közeljövőben bírálja el a kormányzat; a polgármester szerint teljesen reális összegekre tartanak igényt, így bízik benne, hogy megkapják az államtól a helyreállításokhoz szükséges összeget. Az árvízvédelmi rendszerben szerencsére nincs olyan elem, amely még mindig megerősítésre várna; a tavalyi védművekkel készültségben állnak egy esetleges árvízre. Az elindult dunai árhullám kezelésére a vízügyi igazgatóság szakembereivel áttekintették a feladataikat, és felkészültek a helyzetre, hogyha beavatkozásra kerül a sor, ne érje őket váratlanul. Így Tát község számára jelenleg nem az árvízvédelmi munkálatok, hanem még mindig a tavalyi árvízkárok helyrehozatala áll a lista első helyén. A pályázati anyag tartalmát az önkormányzati létesítményekben, közutakban, közszolgáltatási hálózatban - mint például a szennyvízkezelő rendszerben - keletkezett károk megtérítéséhez igényelt összeg képezi.



Szenes Lajos úgy véli, az árvíz lehetősége teljesen reális; hiszen az időjárás olyannyira kiszámíthatatlanná vált, hogy minden pillanatban készen kell állni az eljövendő katasztrófára. „Ilyenre, hogy ősszel árvízi veszély van, még nem emlékszem, pedig már régi motoros vagyok” – tette hozzá. Az őszi-téli időszak mindig is a kis vizek időszaka volt, most pedig a teljes európai vízgyűjtő területen olyan esőzések voltak, hogy minden folyó telítetté vált, és nem lehet tudni, mekkora árhullám fog végigvonulni rajtuk, de a vízügy szakembereivel mindent megtesznek, hogy ha kell, be tudjanak avatkozni, és ne érje őket semmi sem váratlanul. Hogy pontosan mekkora a veszély, tehát, hogy a térségben elrendelnek-e másodfokú készültséget, esetleg azt meghaladja-e a Duna tetőzése vagy alulmarad, még nem lehet tudni.

A polgármester szerint annak, aki már megélt hasonló fenyegetettséget, mély nyomot hagytak a történtek a gondolataiban; bár, azt nem lehet mondani, hogy kifejezetten félnének a helyi lakosok, de tisztában vannak azzal, hogyha hasonló eset következik be, mint tavaly, készen kell állniuk a cselekvésre, ahogyan tették azt 2002-ben és 2006-ban is. Szenes Lajos abban bízik, hogy a folyók vízhozama úgy fog eloszlani a vízgyűjtő területen, hogy nem eredményez majd egymásra csúszó hullámokat a régióban. De ha ez mégis megtörténik, készen kell állniuk arra, hogy kezeljék a helyzetet, és mindent megtegyenek a védelem érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását