2024. május 29. - Magdolna

Pécsen megmaradt a közgyűlés

Nem oszlatta fel önmagát a pécsi közgyűlés csütörtökön, miután a jobboldali pártok erre irányuló előterjesztése nem kapott minősített többséget a baloldali többségű képviselő-testületben.
2007. szeptember 6. csütörtök 21:07 - Hírextra
A név szerinti szavazáson a képviselők közül 14 voksolt az önfeloszlás mellett, 23 ellene, 4 városatya hiányzott. Az önfeloszlást a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület kezdeményezte, mert véleményük szerint a városvezető szocialista-liberális koalíció politikáját megválasztásuktól fogva a döntési, felelősségi kompetenciák kisajátítása, a politikai érdekek előtérbe helyezése jellemzi, figyelmen kívül hagyva a választók akaratát.

Az indítványozók nehezményezték, hogy politikai ellenfeleik "lépéseikkel az ellenzék képviselőit sokszor korlátozzák képviselői jogaik gyakorlásában". Korlátozzák ellenőrzési lehetőségeiket és gyakran szakmailag megalapozatlan, rossz döntéseket hoznak.

Példaként hozták fel, hogy a közgyűlés megalakulásakor a választói akaratot nem tükröző bizottsági és tanácsnoki struktúrát állítottak fel, több önkormányzati funkcióban színlelt kiválasztási eljárással nem elsősorban szakmai alkalmassági, hanem politikai kinevezések történtek.

Az indokok között szerepelt, hogy több esetben lehetetlenné teszik az önkormányzati vagyongazdálkodás, az önkormányzati tulajdonú cégek ellenőrzését, a várost ugyanakkor adósságspirálba hajtják, ennek következményeit pedig a lakosságra hárítják. Véleményük szerint ez a módszer "a legvadabb diktatúrákra jellemző, és demokratikus országban elfogadhatatlan."

Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere erre reagálva szerdán az MTI-nek azt mondta: az ellenzék felvetései nem megalapozottak. A javaslat nem kapja meg az elfogadásához szükséges szavazatot, így a jelenlegi vezetés tovább dolgozhat Pécs fejlődése érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását