2024. május 8. - Mihály

Commerzbank: sérülékeny a magyar forint

Elapadhat a működő tőke áramlása Magyarország irányába - derül ki a Commerzbank friss felméréséből a Magyar Hírlap szerdai írása szerint. A pénzintézet kutatói a cikk szerint úgy látják, hiába csökken a hiány, a magyar forint továbbra is sérülékenyebb, m
2007. szeptember 5. szerda 09:27 - Hírextra
A Commerzbank londoni szakértői elemzésükben rávilágítanak: a lakossági fogyasztás csökkenése és a továbbra is kedvező exportteljesítmény miatt jelentősen, a bruttó hazai termék (GDP) három-négy százaléka közé csökken idén a folyó fizetési mérleg hiánya, ennek azonban magas a finanszírozási kockázata. Utóbbi pedig hat a nemzeti fizetőeszköz árfolyamára, amely továbbra is sérülékenyebb, mint a régió más valutái - idézte a pénzintézeti felmérést a napilap.

Mindezt alá is támasztják az utóbbi hetek hullámai: míg a forint a globális hitelválság idején - két hét leforgása alatt - több mint hat százalékot gyengült, a lengyel zloty három, a cseh korona pedig csak 1,5 százalékot vesztett értékéből. A német pénzintézet kutatói úgy tartják, visszafogottak lehetnek a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentései. Emiatt év végére csak 7,25 százalékig mérséklődő irányadó kamatszintre számítanak a jelenlegi 7,75 százalékról. Jövő júniusra hat százalékig csökkenhet tovább a magyar kamatszint. A Commerzbank 2007-2008-ra 2,8 százalékos gazdasági növekedést vár, míg az éves inflációt 7,4 százalékra, illetve 3 százalékra becsüli.

A Commerzbank összefoglalójában azt is hangsúlyozza: a működő tőke elkerülheti majd hazánkat. Tény, hogy 2004-ig Magyarország ezen a téren csúcson volt a kelet-európai régióban, rá egy évre azonban Csehország átvette a vezetést. 2006-tól a cseheket és bennünket is leköröztek az észtek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását