2024. április 19. - Emma

Újbóli felülvizsgálat az olajbizottságnál

A Pallag-bizottság minősített anyagainak újbóli felülvizsgálatát kérte kedden a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter az érintett szervezetektől, mivel a több mint 35 ezer oldalas anyag nagy részét a titokgazdák az első áttekintés
2007. szeptember 4. kedd 18:43 - Hírextra

Szilvásy György annak kapcsán beszélt erről a kormányszóvivői tájékoztatón, hogy az olajügyi iratokat vizsgáló munkacsoport befejezte az egykori parlamenti bizottság anyagainak átvizsgálását. A titokminiszter hangsúlyozta: nehéz összeegyeztetni a politikai szándékot és a szakmai meggyőződést, de a kormány álláspontja nem változott: továbbra is azt szeretnék, hogy a lehető legtöbb anyagnak oldják fel a titkosítását.

Az olajügyek iratait vizsgáló munkacsoport szeptember végig kapott határidőt az újabb átvizsgálására. A tárca nélküli miniszter tájékoztatása szerint a Nemzetbiztonsági Hivatalnál lévő 120 lap túlnyomó többségénél a titkosítás feloldását javasolják az illetékesek, de a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatánál a nagyjából ötezer lapból majdnem 1300 minősített maradna, a Nemzeti Nyomozóiroda 28 ezer lapnyi anyagból csak nyolcezret tenne elérhetővé, a Vám- és Pénzügyőrség pedig semmit nem hozna nyilvánosságra a náluk megtalálható 2700 lapból.

Mint elhangzott, a Pallag-bizottság kapcsán 35,731 lapnyi anyagot néztek át és összesen még nyolcvan-százezer lapnyi dokumentum van vissza. Szilvásy György kiemelte: az olajügyben keletkezett iratok jelentős részét leselejtezték az elmúlt években, de pontosan nem lehet tudni, ez mekkora mennyiséget jelent, mert a szabályok nem teszik lehetővé utólagos kimutatás elkészítését.

A bizottság megállapította, hogy iratvesztés nem történt, vagyis törvényesen selejteztek - hangozatta.
Újságírói kérdésre a titokminiszter elmondta: azért nem lehet utólag listát készíteni a leselejtezett iratokról, mert a megsemmisítésre vonatkozó belső szabályok ellentmondanak egymásnak: nem minden esetben kell ugyanis rögzíteni a leselejtezett anyagok tartalmát.

Az iratokkal kapcsolatban Szilvásy György kitért arra, hogy érdemben a Nemzeti Nyomozóiroda, a Rendőri Szervek Védelmi Szolgálata, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Vám- és Pénzügyőrség rendelkezik olyan olajügyi dokumentumokkal, amelyeket érdemes áttekinteni.

Nemcsak az anyagok mennyisége miatt hosszadalmas az iratok átvizsgálása, hanem amiatt is, hogy anonimizálni kell az iratokat, ezért több estben összefoglalókat hoznak majd nyilvánosságra, nem az eredeti dokumentumot - szögezte le Szilvásy. Felhívta a figyelmet arra, hogy a személyiségi jogok védelme elsődleges, ezért a neveket és a címeket kihúzzák a nyilvánosságra hozott anyagokban.

Szilvásy György kérdésre válaszolva azt mondta, az interneten keresztül hozzák nyilvánosságra a titkosítás alól feloldott anyagokat, de az még nem dőlt el, hogy egy közös oldalon vagy az érintett szervezetek saját weblapján. A tervek szerint az ilyen anyagokat folyamatosan teszik majd fel az internetre, a miniszter reményei szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal ezt már a jövő héten megteszi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását