2024. május 6. - Ivett, Frida

Magyar-horvát-szerb elnöki találkozó a környezetvédelemért

Célunk, hogy összehangoljuk egy három országot érintő egyedülálló természeti terület fejlesztését - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök a horvát és a szerb államfővel közösen tartott keddi sajtótájékoztatón a Kölkedi Nagyréten.
2007. szeptember 4. kedd 13:30 - Hírextra

Az Északkelet-Baranyában és Bácskában található Felső-Duna völgy területe természetes határral érintkezik a Magyarországon található Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegységével. A három terület teljes egészében összefüggő egységet képez, és azonos élőhelyeket jelent.

A magyar államfő hangsúlyozta: a terület fejlesztését elsősorban az ökológiai szempontok határozzák meg és ezen a területen komplex vízgazdálkodást kell folytatni. Sólyom László azt mondta, hogy a fenntartható fejlődést a környezetvédelemnek kell vezérelnie.

"Ha ez a három ország ennek e terület fejlesztését együtt veszi kézbe, az óriási lehetőségeket rejt magában" - jelentette ki a magyar államfő. Hozzátette: el kell érni, hogy a tájegység mindhárom országban azonos védettségi státust kapjon.

Boris Tadic szerb elnök közölte: a találkozó célja, hogy üzenetet küldjenek mindhárom ország polgárainak arról, milyen fontos a környezetvédelem. Kiemelte, hogy Szerbia elkötelezett a környezetvédelem és a természetvédelem területén. A szerb elnök szerint fontos, hogy a három ország megmutassa, képes közösen fellépni a növény- és állatvilág, illetve a víztartalékok védelmében.

A szerb államfő javasolta, hogy a három elnök írjon alá egy együttműködési szerződést egymás megsegítéséről a természetvédelmi katasztrófák esetén.

Stjepan Mesic horvát államfő úgy fogalmazott: ez a természetvédelmi terület nemcsak a három ország, hanem egész Európa számára fontos. Szerinte az is az egységes Európai Uniót erősíti, hogy a magyar, a szerb és a horvát elnök találkozott a Kölkedi Nagyréten.

A közös sajtótájékoztató előtt az elnökök három fekete gólyát engedtek szabadon a Kölkedi Nagyréten, és átadták a "Duna-Dráva ökotáj" természetvédelmi értékeit bemutató négynyelvű táblát.

Sólyom László magyar és Stjepan Mesic horvát köztársasági elnök még május elején felkereste a Duna és a Dráva összefolyásánál fekvő Kopácsi Rét Természeti Parkot, és a magyar elnök javasolta partnerének, hogy a terület védelme és fejlesztése váljék közös magyar-horvát-szerb projektté.

Mint akkor a magyar államfő kiemelte, ha a három ország együtt tudna működni, az megkönnyítené a szerbek és a horvátok közeledését és ezt az elgondolást támogatná az Európai Unió is.

A három elnök délután Udvarnál lépi át a magyar-horvát határt, ezután Darázs település érintésével a batinai hídon mennek át Szerbiába.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását