2024. április 29. - Péter

Az SZDSZ támogatja a debreceni reptér privatizációját

Az SZDSZ debreceni önkormányzati képviselői támogatják a debreceni repülőtér tervezett privatizációját - közölte Gadus István önkormányzati képviselő az SZDSZ hajdú-bihari elnöke kedden sajtótájékoztatón a megyeszékhelyen.
2007. szeptember 4. kedd 19:45 - Hírextra
Emlékeztetett rá, hogy az SZDSZ már korábban szorgalmazta a privatizációt, s most Kósa Lajos fideszes polgármester igazi liberális megoldást javasol, vagyis a repülőtér magánosítását.

A debreceni liberálisok úgy látják, hogy a városnak nem feladata a repülőtér üzemeltetése, s a városnak nem az az érdeke, hogy tulajdonosa legyen egy repülőtérnek, hanem az, hogy egy működő repülőtere legyen.

Gadus István ugyanakkor elmondta, hogy a város összes lakójának személyenként 230 ezer forintjába került eddig a helyi légi bázis fejlesztése, miközben bebizonyosodott, hogy a város sem személyi, sem pénzügyi feltételekkel nem rendelkezik ahhoz, hogy üzemeltessen egy nemzetközi repülőteret.

Gadus István szerint is tőkeerős, szakmai befektető bevonására van szükség. Az SZDSZ azonban feltételekhez is kötné a magánosítást. Szeretnék elérni, hogy minden ezzel összefüggő döntést a város közgyűlése hozzon meg. (Itt utalt arra, hogy a repülőteret jelenleg működtető cég a helyi vagyonkezelő zrt. tulajdonában van.)

Kezdeményezik továbbá, hogy az önkormányzatban részt vevő valamennyi pártot tömörítő ad hoc bizottság jöjjön létre és tárgyalja meg a privatizáció szakmai koncepcióját. Fontosnak nevezte a vagyonértékelést, amit átlátható módon, pályázattal kiválasztott szakmai szervezetnek kell elvégeznie.

Ezen túlmenően az SZDSZ javasolja, hogy legalább kétfordulós, nyílt, nemzetközi pályázat előzze meg a privatizációt. Szerintük ugyanis ez kellő biztosítékot ad arra, hogy szakmai befektetők jelentkezzenek a repülőtér megvásárlására, s megfelelően magas ajánlatot kapjon a város értékes vagyontárgyáért.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere augusztus 24-én a repülőtéren tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a város értékesíteni kívánja a légikikötőt.

Az MTI érdeklődésére Kósa lajos elmondta: szakmai és nem pénzügyi befektetőt, illetve ingatlanfejlesztőt keresnek. Jelenleg több mint tíz cég érdeklődik: kínai, orosz, német, osztrák, angol és spanyol befektetők.

Kósa Lajos az MTI-nek elmondta azt is, hogy a leendő bevételt EU-pályázatok önrészének biztosítására, illetve kedvezőtlen hitelek kiváltására fordítják majd.

Ez utóbbi tervekkel az SZDSZ is egyetért - mondta keddi sajtótájékoztatóján Gadus István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását