2024. március 29. - Auguszta

Túlterhelt és rosszul felszerelt katonák

Miközben a jövő évi költségvetés alapján a katonasággal nem rendelkező Izland szintjére juthat a magyar hadsereg, a külföldi NATO-missziókban messze súlyán és erején felül teljesít - írta a Magyar Hírlap hétfői számában egy jelentésre hivatkozva, amelyet
2007. szeptember 3. hétfő 09:15 - Hírextra
"A NATO-műveleti részvétel tekintetében Magyarország a tizennegyedik helyet foglalja el a tagországok között, ami kedvezőbb, mint ami a gazdasági fejlettség vagy a védelmi kiadások sorrendjéből következne" - áll a lap szerint abban a dokumentumban, amelyet főtisztek jegyeztek, és juttattak el Szekeres Imre miniszternek. A tisztek figyelmeztető elemzésükben arra is rámutatnak, hogy "a Magyar Honvédség szárazföldi erői jelentős mértékben lekötöttek a műveletekben."

Az írás emlékeztet, hogy az iraki, afganisztáni és koszovói NATO-missziókban 722 magyar katona vesz részt. Összesen 1029 magyar katona állomásozik külföldön.

Az elemzők a cikk szerint azt is megjegyzik, hogy Magyarország szövetségi szinten gyengén felszerelt csapatokat küld külföldre. Ez - mint rámutatnak - a haditechnikai fejlesztések és beruházások alacsony szintjéből adódik, ami rendkívül jelentős kockázati tényezőket hordoz magában.

Miközben az Orbán-kormány folyamatosan emelte a védelmi költségeket - 2002-ben már 1,7 százalék volt a GDP-arányos ráfordítás -, az MSZP-SZDSZ-koalíció öt év alatt ezt 1,17 százalékra csökkentette - olvasható, s jövőre már a kritikus egy százalék alá zuhanhat a védelmi kiadás. A tisztek felhívják a figyelmet arra is - írja a Magyar Hírlap, hogy ezzel "súlyosan elmarasztaló értékelésre számíthatunk a NATO-ban".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását