2024. április 29. - Péter

Az allergiások felének fogalma sincs, mire allergiás

Minden tizedik magyar szenved az allergiától, de az ötödük nincs tisztában azzal, hogy milyen növény okozza a kellemetlen tüneteket. Egy friss felmérésből az is kiderül, hogy az allergiások a parlagfű irtásával kapcsolatban szívesen hárítják a felelőssége
2007. szeptember 2. vasárnap 16:20 - Hírextra
Nyár végén, ősz elején a pollenek teszik próbára az allergiásokat. A Szonda Ipsos felmérésében résztvevők 11,6% válaszolt úgy, hogy ilyenkor jelentkeznek náluk a kellemetlen tünetek és közülük minden második ember életét a parlagfű keseríti meg. Majdnem minden harmadik válaszadó (28,3%) a füvekre és minden ötödik (20,9%) az útifűfélékre allergiás, viszont a megkérdezettek csaknem ötöde (17,8%) egyáltalán nem tudja, hogy pontosan milyen növényre allergiás. Érdekes eredménynek mondható, hogy a jelek szerint a nőket jobban érinti a betegség, mert az allergiások 62 %-a közülük került ki. A jövőben várhatóan még többen szenvednek majd a pollenektől, mert minél fiatalabb korosztályt vizsgáltak, annál több volt köztük allergiás, vagyis szinte belenőnek ebbe a típusú betegségbe - mondta a Független Hírügynökségnek Peczöli Irén, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója.

A közvélemény-kutatás arra is rámutatott, hogy az emberek szerint a médiában kellő hangsúlyt kap a parlagfű-kérdés. A válaszadók nagy része (76%) úgy érzi, hogy felismeri a parlagfüvet, és tisztában van azzal, milyen módon lehet irtani, viszont csak a harmaduk (37%) véli úgy, hogy mindenki mindent megtesz az ügy érdekében. A többség tehát másokra hárítja a felelősséget, mondván: ő tudja, hogy mit kell tenni a parlagfű ellen, de a többiek nem használnak ki minden eszközt, hogy kiirtsák az allergén növényt. Arról viszont szinte teljesen egyöntetű vélemények születtek, vagyis a megkérdezettek 80 %-a mondta, hogy szigorúbb fellépést vár el a hatóságoktól a gondatlan, parlagfüvet nem irtó telektulajdonosokkal szemben.

Az önkormányzatok évek óta kemény harcot vívnak a parlagfű ellen. Úgy tűnik, a kutatásban résztvevők is tapasztalják ennek jeleit, ugyanis az állami vagy önkormányzati tulajdonban levő ingatlanokat nem tartják szennyezettebbnek a magántulajdonban levő ingatlanokénál.

A válaszadók szerint a legkevésbé veszélyeztetett régió Észak-Magyarország, az ott élők 45%-a mondta, hogy a környezetében egyáltalán nincs parlagfű. Még ennél is jobb eredmény született Budapesten, hiszen a fővárosiak fele véli úgy, hogy a lakóhelye nem szennyezett parlagfűvel. Más városokban, falvakban csupán a minden második, harmadik ember gondolja úgy, hogy e tekintetben rendezett helyen él. A leginkább terhelt területeknek a közép-magyarországi régió, a Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld bizonyultak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását