2024. április 26. - Ervin

Újranyílik a bezárt iskola

Újranyitottak pénteken egy három évvel ezelőtt bezárt általános iskolát Nógrád megyében. Az iskolát még Salgótarján önkormányzata záratta be. Az akkor még a városhoz tartozó Somoskőújfalu ezért vált le később a nógrádi megyeszékhelyről, és nyitotta meg új
2007. szeptember 1. szombat 19:20 - Hírextra

A magyar-szlovák határ mentén fekvő Somoskőújfaluban több mint százötven éven át működött iskola, mígnem Salgótarján önkormányzata költségvetési okokból 2004-ben ezt egy másik külterületi iskolával együtt bezáratta, s az ott tanulókkal a meglévő nagyobb iskoláit töltötte fel.

Az akkor még a nógrádi megyeszékhelyhez tartozó 2300 lelkes faluban a döntés ellen demonstrációkat tartottak az iskolában, tüntettek a város főutcáján, a városházán, s még oktatási szakérőket is fogadtak, hogy tanulmányokkal igazolják az iskolájukhoz való ragaszkodás ésszerűségét. Még egy országos oktatásügyi konferenciát is szerveztek a kisiskolák jövőjének megvitatására.

Amikor pedig Salgótarján képviselői ennek ellenére nem változtattak az álláspontjukon, a somoskőiek a Parlament elé vonultak, majd kezdeményezték a Salgótarjántól való elszakadást. A település helyi népszavazással döntött az önállóságáról, s 2006-ban saját önkormányzatot alapított, amelynek első intézkedése a bezárt iskola újranyitása volt.

A falu jeles szülöttéről, dr. Krepuska Géza orvosprofesszorról elnevezett somoskőújfalui általános iskola tanévnyitóján Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke Klebersberg Kuno egykori tanügyi minisztert idézte, aki szerint "még egyetlen kormány, egyetlen ország sem ment tönkre abba, hogy túl sokat költött volna az oktatásra".
A somoskőújfalui iskolát a jövőben egy magánalapítvány működteti. Az intézmény újranyitását levélben üdvözölte Mádl Ferenc korábbi és Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását