2024. május 5. - Györgyi

Wariner mesés futása

Jeremy Wariner minden idők ötödik legjob eredményével, 43.45 mp-cel győzött 400 méteren az oszakai atlétikai világbajnokságon, ahol nem sikerült duplázni az orosz Tatyjana Lebegyevának és a jamaicai Veronica Campbellnek.
2007. augusztus 31. péntek 19:42 - Hírextra
Lebegyeva korábban simán nyerte a távolugrást, hármasugrásban viszont be kellett érnie az ezüstéremmel. A 2005-ben vb-második kubai Yargelis Savigne ugyanis elsőre 15,28 méterig repült, s a világ idei legjobbja is meghozta számára a nagy diadalt. Lebegyeva ötödikre végre 15 m fölé került, de a 15,07-tel csak az olimpiai ezüstérmes görög Hriszopii Devecit tudta leszorítani a dobogó második fokáról. Így a 31 éves atléta ezúttal ezüsttel gazdagította két-két szabadtéri (2001, 2003) és fedett (2004, 2006) arany-, valamint ötkarikás ezüst- és bronzmedálból álló gyűjteményét ebben a számban. Távolban elért sikereihez megint csak külön vitrin kell.

Ugyancsak nem tudta megszerezni második aranyérmét a 100-on első jamaicai Veronica Campbell 200-on. A verseny tulajdonképpen csak 100 méterig tartott, Campbell addig tudta úgy ahogy tartani a ritmust a címvédő Allyson Felix-szel. Onnantól az amerikai nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt és utcahosszal, 21.81 mp-cel, a világ idei legjobbjával diadalmaskodott. Campbell mögött a Srí Lanka-i Susanthika Jayasinghe a sydneyi játékok után ismét bronzérmet nyert.

Női gerelyhajításban az idén 70,20 métert, s ezzel minden idők második legjobb eredményét elérő német Christina Obergföll meglepetésre csak második lett a cseh Eb-ezüstérmes Barbora Spotakova (67,07) mögött. A harmadik helyet is német atléta, a 35 éves, olimpiai második Steffi Nerius szerezte meg.

Mennyire tud közel kerülni honfitársa, Micheal Johnson legendás, 43.18 mp-es világcsúcsához Jeremy Wariner? Inkább ez volt a kérdés férfi 400 méteren, az amerikai futó győzelmét ugyanis biztosra lehetett venni. A címvédő és olimpiai bajnok 2004 óta nem vesztett versenyt, idén már 43.50-et is repesztett, amellyel hatodik ideje volt az örökranglistán. Ezúttal még ennél is előrébb lépett, 43.45 mp-cel, minden idők ötödik legjobbjával diadalmaskodott. Johnsonon kívül, aki háromszor futott gyorsabban, csak a szintén amerikai Harry Reynolds (43.29) ért el ennél jobb időt, egyszer. Az amerikaiak 400-on minden érmet elvittek, Wariner mögött LaShawn Merrit és Angelo Taylor érkezett.

Wariner még nem világcsúcstartó, a kínai Liu Hsziang viszont az, emellett olimpiai bajnokként és a világranglista vezetőjeként is a 110 m gát elsőszámú esélyese volt. Azonban nem sok hiányzott hozzá, hogy az amerikai Terrence Trammell visszavágjon az athéni vereségért, a kínai ugyanis rosszul rajtolt, egészen az utolsó gátig Trammell vezetett, de a végén Liu Hsziangnak még arra is futotta az erejéből, hogy oldalra nézve dobja be magát, s 12.95 mp-cel nyert. Ezzel teljessé tette világbajnoki kollekcióját, mivel 2003-ban bronzot, 2005-ben ezüstöt szerzett. Trammell mellett David Payne révén egy harmadik hely is jutott az amerikaiaknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását