2024. május 3. - Tímea, Irma

Ritkaságok elérhető formában

Nehezen hozzáférhető vagy távoli könyvtárakban őrzött ritkaságokat tesz elérhetővé digitális formában az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) szombattól működő internetes szolgáltatás - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.
2007. augusztus 31. péntek 17:42 - Hírextra

Szalóki Gabriella projektkoordinátor az MTI-nek elmondta: a szolgáltatásban az OSZK mellett Ausztria, Dánia, Észtország, Németország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia egyetemi és állami könyvtárai vesznek részt. Egyelőre 13 könyvtár állományából válogathatnak az érdeklődők.

A szakember beszámolt arról, hogy az OSZK állományából azokat az 1840 és 1920 közötti könyveket lehet digitális formában megrendelni, amelyeket már nem védenek a szerzői jogok.

Az érdeklődők a kiválasztott ritkaságot egy internetes űrlapon rendelhetik meg, amelynek elküldése után e-mailben kapnak árajánlatot arról: mennyibe kerül a kért könyv digitalizálása.

A megrendelt könyvet az online elérés mellett CD-n vagy DVD-n is kérhetik az érdeklődők. Emellett szövegfelismertetést is lehet kérni, ezzel a szolgáltatással szavak kereshetők a szövegben - tette hozzá Szalóki Gabriella.

A szolgáltatás elsősorban a kutatókat, diákokat, gyűjtőket, gyengén látókat célozza meg. A már megrendelt könyveket egy központi szerveren tárolják digitális formában, így azok bármikor újra elérhetővé válnak.

A szolgáltatás internetes honlapja szerint az eBooks on Demand (EOD) program 2006 őszén indult. A projektet az Európai Unió azzal a céllal támogatja, hogy a kulturális szférában új üzleti modellt dolgozzon ki a régi könyvek (1500-1900) digitalizálására. A szolgáltatás nem profitorientált, a szolgáltatásért kért díjak csupán a tárolás és a fenntartás költségeit fedezik.




Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását