2024. május 20. - Bernát, Felícia

Két kerékkel a Himalájában

Egy nemzetközi kerékpáros csapat magyar tagjaként vett rész Szanyi Gergő azon a túrán, amelynek tagjai mintegy 1200 kilométert tettek meg hegyikerékpárjaikkal a Himalájában.
2007. augusztus 30. csütörtök 13:58 - Hírextra
A csapat 4 svéd, 1 cseh, 2 osztrák, 1-1 ír és magyar résztvevője július 26-án indult a tibeti fővárosból Lhászából, hogy kanyargós szerpentineken, hegyi hágókon, meredek ösvényeken át tekerjen ezernél több kilométert Tibet köves útjain. A túra résztvevői augusztus 16-án érték el úti céljuk végállomását Katmandut, de ketten, Szanyi Gergő és Patrick Frankel Nepálban maradt pénzt gyűjteni egy árvaháznak.

Szanyi Gergőt e-mailen sikerült utolérnie az MTI-nek.

"Gyakorlatilag egy véletlen levélváltás során csöppentem bele az egészbe. Patrick Frankel barátom hívott meg, akivel tavaly sikeresen teljesítettük a Tour d'Afrique-ot, a kontinenst átszelő 12 ezer kilométer hosszú kerékpáros expedíciót. Miután a nagy kínai biciklitúrámat támogatók hiányában nem tudtam megvalósítani az idén, örömmel csatlakoztam" - írta Szanyi Gergő.

A Himalája biciklis túra nehezebb a megszokott kerékpáros expedícióknál. A résztvevők napi hat-hét órát is tekertek nehéz terepen, a nagy magasság okozta tünetek mellett esővel és hideggel kellett szembe nézniük. Útjukat leginkább az időjárás nehezítette meg. "A hegyek között kiszámíthatatlan az időjárás, az egyik pillanatban még szikrázó napsütés percek alatt csap át jégesőbe, ráadásul 5000 méter felett nagyon hideg van. A túra végén, a déli oldal alacsonyabban fekvő részein pedig várt minket a monszun-évszak. Biciklin ez külön odafigyelést, kicsit komolyabb rákészülést igényel, de szerencsére nem volt gondom ebből" - fogalmazott a sportember.

Miután a csapat tagjai elérték a Tibeti-fennsíkot, túrájuk részeként a világ leghosszabb és legmeredekebb lejtmenetével 150 kilométeren, 4600 métert ereszkedve érkeztek meg Nepál zöldellő rizsföldjei közé, majd Katmanduba.

A 17 napig tartó megpróbáltatásokat enyhítette, hogy lélegzetelállító környezetben, hegyi tavak, gleccserek, és vízesések mentén, valamint több nyolcezres hegy közelségében nyomták a pedált. Nagy élmény volt számukra, hogy eljutottak a Mount Everest egyik alaptáborába.

Szanyi Gergő egyébként grafikusként dolgozik, gyermekkora óta kerékpározik, hol rendszeresen, hol kevésbé rendszeresen, ahogy ideje engedi. Komoly teljesítmény-túrájának a tavalyi Tour d'Afrique-ot tartja. De ugyancsak tavaly tette meg a 4500 kilométeres Párizs-Isztambul távot, egy másik kerékpáros társasággal.

Himalájai élményei az Interneten is figyelemmel kísérhetők, a www.biciklivel.hu című honlapon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását