2024. május 22. - Júlia, Rita

Már 52 halottja van a lövöldözésnek

Szerda reggelre már 52-re emelkedett a halottak száma az Irak délkeleti részén fekvő Kerbalában, egy vallási ünnepen kitört lövöldözésben, közölte egy magas rangú egészségügyi tisztségviselő. A városban egymillió zarándok tartózkodott, amikor összecsapás
2007. augusztus 29. szerda 10:40 - Hírextra
A Kerbalához közeli Nadzsaf város egészségügyi szolgálatának vezetője elmondta, hogy a kedd délután kitört, és este tovább folytatódott lövöldözésekben további háromszáz ember megsebesült. Szerdán a városba látogatott Nuri al-Maliki iraki miniszterelnök is, közölte a kormányfő médiaügyekben illetékes tanácsadója.

A hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el és felszólították a mintegy 1 millió zarándok hívőt, hogy hagyják el a várost. A hívők kimenekítésére a bagdadi kormány buszokat küldött Kerbalába. Az iraki belügyminisztérium közölte, hogy a rendfenntartók átvették a városba be- és kivezető utak ellenőrzését, és a környező tartományokból újabb erősítés érkezik.

A hatóságok szerint a szélsőséges síita hitszónok Muktada al-Szadr vezette Mahdi Hadserege nevű fegyveres csapat robbantotta ki a zavargásokat, amikor rátámadt a város központjában lévő két szentélyre. A kegyhelyeket az Iraki Legfelsőbb Iszlám Tanács ellenőrzi, ellenük küzd al-Szadr a vallási hatalom megszerzéséért. Szemtanúk szerint a háztetőkről orvlövészek lőtték a rendfenntartókat, és a város központjában teljes káosz tört ki, ahogy a zarándokok minden irányba próbáltak menekülni a tűzharc elől.

Al-Szadr szóvivője tagadta, hogy a hitszónok követői lennének a felelősek a Kerbalában történt eseményekért, és egy független vizsgálat lefolytatását követelte.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását