2024. április 30. - Katalin, Kitti

A TV2 elnézést kér a Mazsihisztől

A legfőbb ügyészhez fordult a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a TV2 kedd reggeli Mokka című műsora miatt, amelyben a Tomcat néven is ismert Polgár Tamás a Talmudra hivatkozva idézett felháborodást keltő mondatokat; a Mokka főszerkes
2007. augusztus 29. szerda 14:22 - Hírextra
A Tv2 kedd reggeli Mokka című műsorában olyan kijelentések hangoztak el, "amelyek alkalmasak voltak (...) a magyarországi zsidóság elleni - akár tettleges - gyűlölet felkorbácsolására" - olvasható a Mazsihisz Kovács Tamás legfőbb ügyésznek címzett, az MTI-hez szerdán elküldött levelében.

A szervezet arra kéri a legfőbb ügyészt, hogy tegyen meg mindent azért, hogy kivizsgálja, történt-e bűncselekmény a kedd reggeli műsorban.

Polgár Tamás - aki bloggerként Tomcat néven vált ismerté az internetes olvasók előtt, és aki ellen a rendőrség jelenleg terrorcselekmény előkészülete, illetve robbanóanyaggal való visszaélés miatt folytat eljárást - többek között azt hangoztatta a műsorban, hogy a zsidóság egyik szent könyve, a Talmud erőszakos cselekményre buzdítja a zsidókat a keresztényekkel szemben.

"A Talmudban is szerepel, hogy a gójokkal szemben minden eszköz megengedett, (...) Egy gój megölése nem bűn, de benne vannak ilyen érdekességek is, például, hogy egy három év alatti kislányt nyugodtan meg lehet ..., mert ugye visszanő a szűzhártyája" - idézte a nagy felháborodást kiváltó mondatokat a szerdai Népszava, és részben a szerdai Népszabadság is.

A Mokka főszerkesztője az MTI megkeresésére elmondta: a jövőben sokkal körültekintőbben fogják kezelni az "ilyen típusú személyek szerepeltetését". Szörényi Péter hozzátette: a szerda reggeli Mokkában Babits Antal filozófiatörténész, a Wesley János Lelkészképző Főiskola tanára volt a vendégük, aki - mint mondta - "Tomcat tegnapi kijelentéseit helyrerakta".

Szörényi Péter arra a felvetésre, hogy utólag megbánták-e a blogger szerepeltetését, azt mondta, hogy "ez a TV2 hatásköre, akár csak az is, hogy a jövőben szerepel-e még Tomcat a Mokkában".
"Sajnálatosnak tartjuk a történteket, és elhatárolódunk a szélsőséges kijelentésektől. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy a jövőben ne fordulhasson elő még egyszer hasonló eset" - mondta az MTI-nek Lóránt Gergely, a TV2 szóvivője.

"A kijelentések minden alapot nélkülöznek" - mondta az MTI-nek Verő Tamás, a budapesti Frankel Leó utcai zsinagóga rabbija. Hozzátette: a több ezer oldalas, 64 kötetes Talmud teljes egészében kizárólag héber nyelven olvasható.

"Magyarul mindössze körülbelül 0,01 százaléknyi szövegrész található kivonat formájában" - tette hozzá, megjegyezve, hogy vannak olyan antiszemita kiadványok, amelyekben a Talmudra hivatkozva szerepelnek "bizonyos félreértelmezett, félremagyarázott, rossz szándékú, uszító tartalmú megjegyzések".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását