2024. június 1. - Tünde

A társadalom innovációja a legfontosabb

Hiába történik meg egy országban a tudomány, a technika, a gazdaság innovációja, ha a társadalom legalább olyan fontos megújulása elmarad.
2009. október 1. csütörtök 06:34 - HírExtra
Ma Magyarországon mind az intézményrendszerre, mind a mentalitásra, mind pedig a magatartáskultúrára hatással van a társadalom rossz állapota. Egy egészséges és dinamikus jövőképpel rendelkező társadalom nélkül elképzelhetetlen, de legalábbis sokkal nehezebb a gazdaság megújulása - jelentette ki Hankiss Elemér.

A szociológus szerint ma Magyarországon nincs felelős kormányzás, nincs módja a kormány felelősségre vonásának, ami a demokrácia alapvető eszköze. Nem átlátható a politika, nem tudni kik hozzák a döntéseket és miért, és azoknak mi a hatásuk. Holott az átláthatóságra vannak működő modellek Európában, amelyeket át lehetne venni - tette hozzá.

Magyarországon restaurálni kellene a demokráciát, mert rosszul működik. Regionális autonómiákra lenne szükség, bizonyos határig szét kellene osztani a hatalmat - mondta.
Hankiss Elemér szerint a társadalmi innováció minimális pénzből megoldható lenne. Az előadó ezúttal is kiemelte a társadalmi szerződés hiányát, hangsúlyozva, hogy Magyarország Európa egyik legigazságtalanabb országa.

Rendkívül nagy gondok vannak a társadalmi javak elosztásánál. A társadalmi egyenlőtlenségeket számos módon lehetne csökkenteni, s erre Magyarországon is van több példa. Több nagyszerű kezdeményezés indult meg ennek érdekében, köztük civileké.

A kormány ugyancsak igyekszik ellensúlyozni ezen egyenlőtlenségeket, így az adó 1 százalékáról való rendelkezéssel és a jónak mondható szociális hálóval - közölte Hankiss.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását