2024. május 18. - Erik, Alexandra

Newton és Leibniz plagizált

Valószínűleg indiai matematikusok eredményeit használta fel Isaac Newton és Gottfried Wilhelm Leibniz, a két világhírű tudós, amikor a végtelen sorozatok problémáját oldotta meg.
2007. augusztus 28. kedd 15:02 - Hírextra
Ezt állítja a Die Welt című német lap online változata szerint egy brit matematikus a manchesteri egyetemről. George Joseph úgy véli, hogy az indiai Keralában tudósok már 1350 táján kifejlesztették a modern matematika alapjait. Az antik filozófus és matematikus Zénón paradoxonjához hasonló problémákat, vagyis a végtelen sorozatok problémáját már a 14. században megoldották, de több mint 200 évre volt szükség ahhoz, amíg ez a tudás jezsuita szerzetesek közvetítésével eljuthatott Európába.

A jezsuiták XIII. Gergely pápa megbízásából több kérdésre is választ kerestek, egyebek között arra, hogyan készítettek naptárt az indiaiak, milyen módon mérték az időt világszerte. Ezen kívül a tengeri navigálás módszereiről is gyűjtöttek információkat, amelyekről a Keralában lévő iskola tanárjai szintén sokat tudtak. "A jezsuiták összegyűjtötték a tudást, amit aztán magukkal vittek Európába" - írja a manchesteri tudós.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását