2024. május 6. - Ivett, Frida

Csernobil: a finneknél még mindig sugárszennyezett halak, gombák...

Húsz évvel a csernobili atomerőmű-katasztrófa után is kimutatható a radioaktív szennyezés Finnország déli részén a halakban és a gombákban.
2007. augusztus 28. kedd 12:08 - Hírextra
A finn élelmiszerbiztonsági hatóság, az Elvira az atomenergia-biztonsági hatósággal közösen felmérést készített Finnország délnyugati részén, Vammala térségében, amelyet erősen érintett az ukrajnai baleset okozta radioaktív sugárzás.

A megvizsgált halak egyötödében, az ehető gombáknak pedig a felében a kilogrammonkénti 600 becquerel határértéket elérő vagy 20 százalékkal meghaladó cézium-137 izotóp szennyezettséget mértek.

A gombákban akár a kilogrammonkénti 5400 becquerelt, a halaknál a kilogrammonkénti 2000 becquerelt is elérő céziumizotóp-szennyeződést mutattak ki. A megvizsgált halak 17 százalékában rendellenes higanyszennyeződést is kimutattak.

A hatóságok azt ajánlják a helyi lakosságnak, hogy havi egy-két alkalomnál többször ne fogyasszanak édesvízi halat, a gombákat pedig jól tisztítsák meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását