2024. május 2. - Zsigmond

Menetlevelet a gyorshajtóknak

Drasztikus szigorításokat tervez a szabálytalanul közlekedő autósok ellen a rendőrség. Egyebek között menetlevél vezetésére köteleznék a gyorshajtókat. Tervezik még a büntetőpontrendszer szigorítását is, és az ittas vezetők ellen is határozottabban lépnén
2007. augusztus 27. hétfő 21:21 - Hírextra
Az esetek felében a rendőrök nem tudják megbírságolni a gyorshajtó sofőröket. Egy, csak Magyarországon érvénybe lévő jogszabály szerint ugyanis az autó tulajdonosának elég arra hivatkoznia, hogy valamelyik családtagja vezette az autót, és máris megúszta a büntetést. Ezt változtatná meg a rendőrség azzal, hogy menetlevél vezetésére köteleznék azokat, akik egy ilyen eljárásban nem mondják meg, hogy ki vezette az autót.

Komáromi Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője azt mondta: ha egy szabálytalankodó autós kihasználja a jogi kiskaput, akkor a szigorítás értelmében menetlevél vezetésére köteleznék a sofőrt. Ezt pedig mindaddig vezetnie kell, amíg a jármű a tulajdonában van, illetve fél évig megőriznie, ha azt a rendőrség ellenőrizni szeretné.

Szigorítanák az ittas vezetés büntetését is. Itt 0,8 ezrelékről 0,5 ezrelékre vinnék le a büntetési határt. A statisztikák szerint tavaly Magyarországon 21 ezer baleset történt, ezek 13 százalékát ittas vezetők okozták.

A harmadik változtatás pedig a pontrendszer szigorítása. A tervek szerint három súlyosabb szabálysértés után fél évre vonnák be az autósok jogosítványát. Ilyen lenne például, ha valaki többször is figyelmen kívül hagyja a piros lámpát, vagy vezetés közben telefonál. A jogosítványt pedig csak egy többhetes képzés után lehetne visszakapni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását