2024. május 17. - Paszkál

Földrengés előrejelző rendszer Japánban

A tudomány mai állása szerint lehetetlen előre pontosan megjósolni a földrengéseket, de Japán hamarosan egy lépéssel közelebb jut a tökéletes megoldáshoz: televízión fogják figyelmeztetni a lakosságot, közvetlenül a rengés előtt.
2007. augusztus 25. szombat 11:36 - Hírextra
Azért, hogy megvédjék az embereket a Japán Meterológiai Szolgálat és az országos műsorszolgáltatók összefognak, hogy 30 másodperccel a rengések előtt figyelmeztető üzenetet sugározzanak.

A rendszer, amely első a maga nemében, nem tudja ugyan megjósolni a földrengéseket, de a szakértők szerint elég időt biztosíthat arra, hogy a lakosság felkészüljön, például elmenjen az ablakoktól, lekapcsolja a gázt és megtegyen más szükséges intézkedéseket. A világ földrengés által leginkább sújtott országában minden másodperc számít - nyilatkozta Makoto Saito, a Szolgálat szóvívője.

A figyelmeztető rendszer októberben kezdi meg a működését. A föld mélyébe telepített szenzorok érzékelik a földkéreg mozgását, és jelzik a rendszernek az első hullámokat. A rendszer pedig továbbítja a riadójelet a lakosság felé. A jel meg tudja előzni magát a rengést, hiszen a szeizmikus hullámoknak idő kell, hogy elérjék a felszínt.

Az előrejelző rendszer azonban még messze van a tökéletestől. Aki a riadó időpontjában nem néz televíziót vagy nem hallgatja a rádiót, az nem fog értesülni a veszélyről.

A szakemberek egyelőre még azt sem tudják biztosan, hogy más, ártalmatlan jelenségek, például egy villámcsapás, kiváltják-e a rendszer aktiválását, ami akár tömeghisztériát is előidézhet.
A fentiek ellenére a Szolgálat szerint az új rendszer már kétszer is bevált, amikor cunami riadót rendelt el egy 6.9-es rengéskor, illetve a júliusi 6.8-as erősségű földrengést is előre jelezte.

Mivel a hatóságok félnek a tömeghisztériától, például egy zsúfolt bevásárlóközpontban, a riadóval egyidőben megmondják azt is, hogy mit érdemes tenni a veszély elkerülése érdekében, például megállítani az autókat, kiszállni a liftekből, elmenni a függő tárgyak alól és elsősorban óvni a fejeket.

Kis területre kiterjedő előrejelző rendszerek már működnek Mexikóban, Tajvanon és Törökországban, az Egyesült Államokban pedig kereskedelmi forgalomban kapható egy elemmel működő szeizmikus mozgást érzékelő berendezés. De a Berkeley Egyetem tudósai most Japán mintára egy kiterjedtebb rendszeren is dolgoznak.

Richard Allen, a kutatócsoport vezetője szerint a japán bevezetés fontos lehet az amerikai rendszer számára, hiszen azt ők sem tudják, hogy a rengést fél perccel megelőző figyelmeztetés milyen reakciókat vált ki az emberekből.

Japán négy tektonikus lemez találkozásánál helyezkedik el, és 1996 márciusa óta 83 nagyobb, személyi sérülést is okozó földrengést regisztráltak. Legutoljára idén júliusban halt meg 11 ember egy földrengésben, ami tüzet is okozott az ország legnagyobb atomreaktorában.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását