2024. május 5. - Györgyi

Totális káosz a kukorica körül!

Jelenleg nincs sok esély arra, hogy itthon tartható legyen a Magyarországon tárolt uniós intervenciós kukoricakészlet, de a végsőkig harcolni kell érte, ha kell, krízishelyzet kinyilvánításával - mondta a Független Hírügynökség kérdésére Becsey Zsolt, nép
2007. augusztus 24. péntek 14:22 - Hírextra
Magyarországon - miként szerte Európában - az aszály miatt kukoricahiány lesz, idén a szokásos 8 helyett jó, ha 4 millió tonna terem. Jelenleg az országban van még körülbelül másfél millió tonna úgynevezett intervenciós kukoricakészlet. Ezt a magyar kormány vásárolta fel korábban az Unió engedélyével, akkor, amikor felesleg keletkezett itthon. Ezek a készletek a tagállamokban arra szolgálnak, hogy a közösségben enyhítsék az esetlegesen fellépő hiányt, ebből fakadóan ez a kukorica már Brüsszel tulajdona.

Emiatt a kormánynak nincs joga azt egyoldalú döntéssel magyar gazdáknak eladni, pedig körülbelül 600 ezer tonnára lenne szükség itthon. Rajtunk kívül egyedül Lengyelorszában van jelentős mennyiségű intervenciós kukorica. Erre a két tartalékra vár egész Európa, és emiatt eddig Brüsszelben elutasították azt a kérést, hogy a készlet egy részét itthon tarthassuk.

Becsey Zsolt szerint vesztésre állunk ebben az ügyben, de nagyon sok esetben születtek már egyedi döntések, és most is meg kell próbálni. Szerinte ha a kormány bizonyítani tudná, hogy az intervenciós áron sehonnan sem tud az ország kukoricát vásárolni, akkor válsághelyzetet deklarálhatna, és az Európai Bizottsággal konzultálva esetleg elérhetné, hogy a végleges döntésig megtilthassa a már zajló külföldi felvásárlásokat az intervenciós készletből.

Bonyolítja a helyzetet, hogy - az előrejelzések szerint - egész Európa egyedül Dél-Amerikából tud majd kukoricát importálni. Ott viszont valószínűleg csak génmódosított gabona van. Az EU megosztott ebben az ügyben, de éppen a magyar kormánynak sikerült pár hónapja maga mellé állítani a többséget, amivel megakadályozhatta, hogy Magyarországnak fel kelljen mondania a génmódosított élelmiszerek importjának tilalmát.

Ez az Unión belüli vita nem növeli az intervenciós kukorica itthon tartásának esélyét - ismerte el Becsey Zsolt.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását