2024. április 28. - Valéria

Szabó Magdáról könyvesboltot neveztek el

Szabó Magdáról, a város szülöttéről könyvesboltot neveznek el Debrecenben; a névadón az írónő személyesen is jelen lesz - közölte az MTI-vel Tóth Csaba, a helyi Tóth Könyvkereskedés tulajdonosa pénteken.
2007. augusztus 24. péntek 18:30 - Hírextra
A névadót Szabó Magda 90. születésnapján, október 5-én tartják. Az írónő írásban már hozzájárult ahhoz, hogy a nevét viselje az Aranybika Szálló épületében lévő könyvesbolt.

Az MTI tudósítójának információi szerint hasonló módon Kodály Zoltánról neveztek el iskolát Debrecenben, ez az egyetlen intézmény, amelynek névfelvételéhez Kodály Zoltán még életében hozzájárult.

Szabó Magda egyébként pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben erősítette meg, hogy 90. születésnapján Debrecenbe látogat.

Az írónő ezzel cáfolta azokat a híreket, miszerint Debrecen városa egy szép ünnepségen köszöntötte volna 90. születésnapját, de ő egészségi állapota miatt nem tudna részt venni egy ilyesfajta, nagyobb szabású ünnepségen.

"A város vezetése köszöntésemmel kapcsolatos terveibe mind a mai napig nem avatott be" - írta Szabó Magda, hozzátéve, hogy programjait jó előre egyeztetni kellett.

Egykori iskolája, a mai Dóczy gimnázium ezt megtette, s őket kérte fel az író, hogy adjanak helyet a hivatalos köszöntéseknek is.

"Üzenem a kedves olvasóknak, jól vagyok, a munka, tévéfelvételek, interjúk kötik le napjaimat" - írta Szabó Magda.

A 90. születésnapra mintegy ajándékként jelenik meg Szurmai Silkó Mária Ajándékomat megbecsüld című könyve Szabó Magdáról.

A szerző, aki évtizedeken át volt Debrecen és Hajdú-Bihar megye közművelődési életének meghatározó alakja, vezetője, az MTI-nek elmondta: mintegy 30 éve ismeri Szabó Magdát, s a kötet egyrészt a vele való beszélgetések alapján, másrészt kutatások nyomán készült. Szabó Magdát elsősorban nem ismert oldaláról kívánja bemutatni, feltárva pedagógiai pályáját is.

Ennek kapcsán felidézi a Hódmezővásárhelyen töltött éveit, a debreceni díszpolgári címhez kapcsolódó régi tanácsi jegyzőkönyveket. Beszél a kötetben Szabó Magdáról Kocsis Elemér nyugalmazott református püspök, de olvasható a kiadványban Balogh István utolsó levele Szabó Magdához, mint ahogy Kiss Tamás néhai debreceni költő és Szabó Magda levélváltása is.

Az Ajándékomat megbecsüld című kötetet október 4-én mutatják be Debrecenben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását