2024. március 29. - Auguszta

Jogsegély-kérelem miatt áll a rendőrségi eljárás a kuruc.info-ügyben

Még nem teljesítették a jogsegély-kérelmet az amerikai hatóságok Schmidt Mária mobiltelefonjának állítólagos híváslistája ügyében, amely januárban került fel a kuruc.info internetes portálra - tudta meg pénteken az MTI az ügyet jól ismerő hivatalnoktól.
2007. augusztus 24. péntek 19:28 - Hírextra
A rendőrség azt követően indított személyes adattal visszaélés miatt eljárást, hogy a portál január végén közzétette Schmidt Máriának, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának mobilszámát, valamint közölt egy listát is arról, hogy a főigazgatója milyen közéleti személyiségeket hívott január 15. és 25. között. Nem sokkal később visszavonta az általa közölteket, mondván, hogy valaki valószínűleg felültette a portál szerkesztőit.

A történész főigazgató azért került a kuruc.info érdeklődésének előterébe, mert a Magyar Nemzet című lapban olyan írás jelent meg, hogy a főigazgató elégedetlen Orbán Viktorral és új jobboldali pártot szervez.

Schmidt Mária akkor közleményben tudatta, hogy a kuruc.info hónapok óta sorozatosan támadja személyét, magánéletéről "hazugságokat, aljas rágalmakat terjesztenek". "A médium ellen ezért megteszem a szükséges jogi lépéseket" - írta akkor.

Az ügyben személyes adattal visszaélés miatt a főváros II. kerületi rendőrkapitányságán indult eljárás. A rendőrség jogsegély-kérelemmel fordult az amerikai hatóságokhoz, mivel a portált amerikai szerveren helyezték el. Az eljárást a jogsegély-kérelem teljesítéséig felfüggesztették.

Bene László, az akkori országos rendőrfőkapitány február elején közölte egy lapinterjúban, hogy a rendőrség megkérte az Egyesült Államoktól a hírportál szerverén található információkat.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos - akinek a telefonszáma később szintén kikerült a honlapra - akkor úgy nyilatkozott, hogy a híváslista személyes adat, jogosulatlan megszerzése köztörvényes bűncselekmény. Szerinte az, hogy a lista hamis, "aligha enyhít a vétken".

A januári ügy kapcsán Kondorosi Ferenc igazságügyi államtitkár is komoly vizsgálatot helyezett kilátásba annak kapcsán, hogy felkerülhetett-e - s ha igen, akkor milyen módon - Schmidt Mária állítólagos híváslistája az internetes portálra.

Tóth Gábor, a jelenlegi budapesti rendőrfőkapitány, akkor a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyetteseként úgy nyilatkozott: ugyan "nehézséget jelent a nyomozóhatóságnak, hogy a szerver Amerikában van, de ennek ellenére azt hiszem, sokat tudunk tenni".

A kormányszóvivői iroda csütörtökön tájékoztatta a távirati irodát arról, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra kérte az igazságügyi minisztert, vizsgálja meg, milyen alkotmányos eszközök állnak a Magyar Köztársaság rendelkezésére az uszító hangvételéről elhíresült kuruc.infóval szembeni fellépésre. A miniszter a jogszabályok gyors áttekintését ígérte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását