2024. május 2. - Zsigmond

Zsidó szervezetek a Jobbik gárdaalapítása ellen

Egyelőre nem kapta kézhez a miniszterelnök azt a levelet, amelyben két nemzetközi zsidó szervezet vezetői fogalmazták meg aggodalmunkat a Jobbik gárdaalapítási terve miatt - közölte a kormányszóvivő.
2007. augusztus 22. szerda 08:07 - Hírextra
"Ahogy Gyurcsány Ferenc megismeri a levél tartalmát, megfogalmazza válaszát és erről a közvéleményt is tájékoztatja" - tette hozzá. Ronald S. Lauder és Mose Kantor, a Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus elnöke közös levélben kérte a magyar miniszterelnököt, sürgősen tegyen meg mindent annak érdekében, hogy "megállítsanak bármely politikai pártot, amely beszéddel, fegyveres fenyegetéssel vagy más eszközökkel faji erőszakra ösztönöz, a gyűlölet és a bigottság kifejezéseit használva".

Az augusztus 15-i keltezésű levelet kedden kapta meg a távirati iroda brüsszeli irodája. Az aláírók szerint a második világháború fasiszta egyenruháihoz hasonlót használó, fegyveres csoport létrehozásával "ijesztő" fejleményről van szó, amely "veszélyt hordoz magában Magyarország zsidó közösségére és a magyar társadalom egészére" egyaránt. Európából még nem sikerült száműzni az antiszemitizmust - írják az elnökök a levélben -, sőt "az növekvőben van a kontinensen, és a zsidók elleni támadásokat eredményez sok országban".

Az antiszemitizmus ugyanakkor súlyos megsértése az emberi jogoknak, egyúttal tagadása a szabadság és demokrácia alapjainak - emlékeztetnek. Hozzáfűzik: a politikai vezetőknek kötelességük mindent megtenni annak érdekében, hogy fellépjenek a társadalom építményét is érő fenyegetés ellen.

Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke augusztus elején jelentette be, hogy Magyar Gárda néven egyesületet alapított, amelynek célja "a nemzeti önvédelem kereteinek" megteremtése. A jobboldali politikus szerint lehetőséget akarnak teremteni egyebek között arra, hogy magánszemélyként a magyar gárdisták megismerjék a lőfegyverek kezelését is. Az elnök utalt arra, hogy ez utóbbit jogi akadályok miatt a gárda keretein belül nem tehetik meg. Elmondta, hogy a Magyar Gárda tagjainak fekete egyenruhája lesz, rajta Imre király árpádsávos, kilenc oroszlánnal díszített pajzsával.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége néhány nappal később közleményben tudatta: a magyar társadalom többségéhez hasonlóan értetlenül áll azelőtt, hogy a Jobbik néven bejegyzett párt Magyar Gárda elnevezéssel felfegyverkezett harci alakulatot hozott létre, amelynek egyenruhája a megtévesztésig hasonlít a fasiszta mozgalmak öltözékéhez. "Meggyőződésünk szerint ezen harci alakulat létrehozása egyenes folytatása a múlt év őszén kezdődött szélsőjobboldali mozgalmak tevékenységének, amelyek az utcai tüntetéseik során folyamatosan zsidóellenes nézeteket hangoztattak" fogalmazta meg véleményét a Mazsihisz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását