2024. április 30. - Katalin, Kitti

Chavez hosszabbítana

Alkotmányreformot, benne az elnöki hatáskörök megnövelését és újraválasztásának lehetőségét terjesztette a venezuelai parlament elé Hugo Chavez. A dél-amerikai ország államfője szerda este, magyar idő szerint csütörtök hajnalban tartott beszédet a 167 tör
2007. augusztus 16. csütörtök 10:12 - Hírextra
Noha a venezuelai alkotmány - Chavez megfogalmazása szerint - "a legfejlettebb az egész univerzumban", az elnök a reform "csodálatos gépezetének továbbvitelével" teljessé akarja tenni azt a "21-dik századi szocialista modellt", amit sokan "olajszocializmusnak" is neveznek. Venezuela a világ ötödik legnagyobb olajexportőre és gazdasága alapvetően ettől az iparágtól függ.

Chavez alkotmánymódosító javaslatának lényege az, hogy töröljék el például azt a korlátozást, hogy az államfőt egymás után csak két ciklusban lehet megválasztani. Ezen kívül a jelenlegi hatról hét évre növelnék az elnöki mandátum időtartamát.

Minthogy a caracasi parlamentben csak Chavezhez lojális képviselők ülnek, a javaslat megszavazása nem kérdéses. Ezután azonban még népszavazáson is jóvá kell hagyatni a változtatásokat. Chavez reformjait - a legutóbbi felmérés szerint - a lakosság 45 százaléka támogatja, de körülbelül 25 százalék a bizonytalanok tábora.

Hugo Chavezt először 1998-ban választották elnökké - az akkori törvények szerint 5 évre, újra nem választhatóan. A politikus egy évvel később elfogadtatott egy törvényjavaslatot, amely már 6 évre emelte az államfői mandátum idejét és egymás után két ciklust engedélyezett, most pedig még tovább akarja szélesíteni a jogkörét és mandátumának idejét.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását