2024. május 7. - Gizella

Nem éri meg nekünk nemzetközi kupákban szerepelni

A magyar futballcsapatokon az európai kupák sem segítenek, mert a gyors kiesés miatt a kapott pénzt általában el is viszik az utazási költségek. A nemzetközi meccsek inkább nullszaldósok, de az FC Fehérvár például veszteséggel zárta a tavalyi UEFA kupabel
2007. május 3. csütörtök 08:07 - Hírextra
A címvédő Debrecen, ha idén is megnyeri a bajnokságot, ősszel ismét a Bajnokok Ligájában indulhat. A magyar futball eredményei miatt csakúgy, mint tavaly, ezúttal is a selejtezőben kell majd kezdenie. 2006-ban a selejtező második fordulójában kezdett a magyar bajnok, de ott azonnal ki is esett.

Az UEFA-kupában az Újpest még a második körig sem jutott, elbukott az esélytelenebbnek tartott liechtensteini Vaduz ellenében. Ugyanebben a sorozatban a Fehérvár, egy körrel tovább ment, legyőzött egy kazah csapatot, ám a svájci Grasshopersszel már kiverte a magyar együttest.

A Debrecen némi nyereséggel zárta a macedón Rabotnicski Kometal elleni két mérkőzést - mondta el a Független Hírügynökségnek a csapatot birtokló cég ügyvezetője, Szilágyi Sándor. Nekik szerencséjük volt abban, hogy ellenfelükhöz a nem túl távoli Macedóniába kellett utazniuk, így költségeik alatta maradtak az UEFÁ-tól kapott 70 ezer svájci franknak és a tévéközvetítésekből, valamint a jegyárból származó bevételeknek - tette hozzá.

Kisebb veszteségről számolt be a Fehérvár ügyvezetője, Gál László. Az ő költségeik magasra rúgtak, mert az első fordulóban Kazahsztánba kellett utazniuk, ráadásul a televíziós jogok értékesítése igen rosszul sikerült. Ők a két UEFA fordulóért összesen 140 ezer svájci frankot kasszíroztak.

Nullszaldó körüli eredményt ért el az Újpest, az ő egy meccsért járó 70 ezer frankjukat el is vitték a liechtensteini utazás és szállás kiadásai - mondta Dányi Szilárd ügyvezető. Televíziós bevételeik nekik is alig voltak, a meccsüket közvetítő csatorna nem készpénzzel fizetett, hanem a mérkőzéshez kapcsolódó reklámidő egy részét engedte át a klubnak, amely azt - a szokásos gyakorlatnak megfelelően - diszkontáron, tehát csökkent értéken adta el.

Az elmúlt hetekben a magyar bajnokságban elöl álló csapatok több alkalommal is váratlan vereségeket szenvedtek esélytelenebbnek vélt ellenfeleik ellen. Egyes vélemények szerint a furcsa eredményekben az is szerepet játszhat, hogy egyes klubok - anyagi helyzetüket látva - nem szívesen érnének el európai kupabeli indulásra feljogosító helyezést, mert félnek a magas költségektől.

A három csapat elöljárója egyaránt úgy nyilatkozott, hogy ha idén sikerül megfelelő helyezést elérniük itthon, mindenképpen indulni szeretnének európai kupákban. A Loki a BL-selejtezővel kísérletezhet, ha bajnok lesz. Az Újpest számára nem elérhetetlen az Intertotó Kupa, amelyből - három sikeres forduló után - az UEFA kupába lehet előrelépni. Az Intertotóban fordulónként 50 ezer svájci frank jár. Az első meccsen valószínűleg Szentpétervárra kellene utazniuk a liláknak, ami nem lenne olcsó mulatság - ismeri el Dányi Szilárd. A Fehérvár is szeretné megpályázni az Intertotót, mert bár lehet, hogy nem lesz nyereséges a nemzetközi szereplés, próbálkozni mindenképpen kell - mondta Gál László.

A bajnokságban jelenleg az MTK áll a második, azaz UEFA kupát érő helyen. A szezonból még négy forduló van hátra.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását