2024. március 29. - Auguszta

Az újságírók védelmét erősítené az UNESCO

Az újságírók biztonsága áll az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) legújabb felhívásának középpontjában, melyet egy nappal a sajtószabadság csütörtöki világnapja előtt tettek közzé. Macura Koicsiro, az UNESCO vezérigazgatója sze
2007. május 2. szerda 18:13 - Hírextra
Bejelentése szerint idén Anna Politkovszkaja, a 2006. október 7-én moszkvai lakóházának liftjében meggyilkolt orosz újságírónő kapja az 1997-ben alapított sajtószabadság-díjat (World Press Freedom Prize).

Ezt Guillermo Cano kolumbiai újságíró emlékére hozták létre, akit 1987-ben a kolumbiai drogbárókról készült tényfeltáró cikkei miatt öltek meg. Hat hónappal a Politkovszkaja-gyilkosság után, melyet Garri Kaszparov orosz ellenzéki vezető "egyértelműen politikai indíttatású" bűncselekménynek nevezett, a nyomozás alig mozdult előre.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet követelte a gyilkosság felderítését, feledésbe merülésének megakadályozását, egyben elítélte a nagyarányú rendőri bevetést az április 14-i és 15-i oroszországi tüntetőkkel szemben.

A Nemzetközi Újságíró Szövetség (FIJ) adatai szerint 2006-ban 155 újságírót gyilkoltak meg hivatásuk végzése közben, és jelenleg 174 újságíró és médiamunkatárs van fogságban. A bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) nemrég nyilvánosságra hozott jelentése szerint is a 2006-os esztendő volt a legrosszabb év a szakma szempontjából, amikor 100 újságírót gyilkoltak meg világszerte.

A különböző szervezetek adatai azért különböznek, mert változó annak megítélése, hogy ki minősül újságírónak, és mit lehet erőszakos halálnak tekinteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását