2024. május 5. - Györgyi

Mexikóban is szabadon dönthetnek a nők

Engedélyezik a művi terhességmegszakítást Mexikó fővárosában. Ezt magyar idő szerint szerdára virradóan szavazta meg Mexikóváros közgyűlése. Az abortusz ellenzői bejelentették, hogy bíróság előtt fogják megtámadni a törvényt.
2007. április 25. szerda 13:33 - Hírextra
Mexikóvárosban a női jogok védelmezői évek óta küzdöttek az abortusz legalizálásáért, elsősorban a konzervatívokkal és a katolikus egyházzal szemben. XVI. Benedek pápa múlt héten levélben sürgette a mexikói papokat, hogy akadályozzák meg a művi magzatelhajtás engedélyezését.

Mexikóban hivatalos adatok szerint évente 100 ezer illegális abortuszt hajtanak végre, egyes civil szervezetek azonban a tényleges számot 500 ezerre becsülik. A többnyire nem megfelelő körülmények között elvégzett műtétekbe évente 1500 nő hal bele.

Latin-Amerikában csak Kubában, Guyanában és az Egyesült Államokhoz tartozó Puerto Ricóban legális az abortusz. Mexikóban eddig csak nemi erőszak vagy a magzat súlyos károsodása esetén engedélyezték a terhesség megszakítását. De a Human Rights Watch emberjogi szervezet szerint Mexikóban nagyon sokszor a megerőszakolt nők sem vetethetik el a magzatot.

Az új törvény szerint az abortusz csak a 103 millió lakosú Mexikó 9 milliós fővárosában válik legálissá, az ország többi területén továbbra is tilos marad. Mexikó a világ második legnagyob katolikus országa.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását