2024. május 7. - Gizella

Jég alá került ősök

Egy régészcsoport hatalmas, prehisztorikus "elveszett országot" talált az Északi-tenger alatt. Ezen elveszett táj - ahol valamikor vadászó-gyűjtögető közösségek éltek - az utolsó jégkorszak végén került víz alá, amikor elnyelte a felduzzadt víz.
2007. április 25. szerda 00:31 - Hírextra
A víz alatti világról készített térkép kanyargó folyókat, hatalmas tavakat és lankás dombokat fed fel, melyek között a vadászó-gyűjtögető emberek felállították otthonaikat és táplálékot is találtak az utolsó jégkorszak végén.

A régiót Kr.e. 18 ezer és 6000 közötti tartományban öntötte el a víz, amikor a melegedő klíma megolvasztotta a gleccsereket. Ahogy a víz emelkedett, a hatalmas síkság eltűnt, és lassan kialakultak a Brit-szigetek és Északnyugat-Európa partvidékei. A primitív táj jelenleg víz alatt van és rendkívül jó állapotban maradt meg, több tíz méterrel a világ legdolgosabb tengere alatt.

A kutatók olajkutató hajók 18 hónapon át a térségben gyűjtött, háromdimenziós, szeizmikus adatai segítségével rekreálták a mintegy 23 ezer négyzetkilométert lefedő tájat. A terület Kelet-Angliától Észak-Európa széléig nyúlik. A csapat ősi folyóágyak és tavak által hátrahagyott sebeket azonosított, ezek némelyike 25 kilométer széles volt, emellett megfigyeltek völgyeket is.

Ezen föld egyes részei tökéletes környzetet teremthettek a vadászó-gyűjtögető embereknek. A magasabb helyeken felépíthették otthonaikat, a hegyekről pedig kifigyelhették a prédát - mondja Vince Gaffney kutató.

Az ősi táj rekonstrukciója azt mutatja, hogy az Északi-tenger alatt fekvő föld talán több volt, mint egy egyszerű szárazföldi híd. Az északról Európába vándorló emberek kényelmesen élhettek rajta. A térkép legészakibb pontja Norvégia déli partjai előtt helyezkedik el, ahol az emelkedő vízszint Kr.e. 18 ezer körül elárasztotta a szárazföldet. A kutatók szerint ez a legjobb állapotban fennmaradt prehisztorikus táj egész Európában, közölte a hirado.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását