2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A Hubble szülinapi felvétele

A NASA Hubble Űrteleszkópjának 17. születésnapja alkalmából, a csillagászcsapat az egyik, a Hubble által készített legnagyobb panorámaképet tette közzé. A fotó a Carina csillagköd középső régiójának 50 fényév széles képe.
2007. április 25. szerda 17:42 - Hírextra
A nebulában csillagok születnek és halnak meg. A kép a csillagködről készült mozaik, melyet 48 képkockából raktak össze. A Hubble felvételek 2005 márciusában és júliusában készültek.

Tizenhét éves pályafutása alatt a Hubble közel 800 ezer megfigyelést végzett, közel 500 ezer felvétel készített több mint 25 ezer égi objektumról. A Hubble a Föld körül kering, eddig életciklusa alatt 100 ezer utat tett meg a bolygó körül, ami körülbelül 3,8 milliárd kilométert jelent.



A 17 évnyi megfigyelés több mint 30 terabyte adatot termelt. A Föld körüli obszervatórium naponta 10 gigabyte adatot generál, mely elég információ ahhoz, hogy két hét alatt megtöltse egy otthoni számítógép merevlemezét. A csillagászoknak azonban az ünneplés mellett el kell fogadniuk azt is, hogy a Hubble sorsa eldöntött.

A NASA azon elhatározásra jutott, hogy a teleszkóp utolsó javítását 2008 szeptemberében végzik el. Az űrsikló asztronautái két új készüléket szerelnek majd fel, és olyan formába hozzák a Hubble-t, hogy az még 2013-ig működőképes legyen. Akkorra tervezik ugyanis utódjának, a James Webb Űrteleszkópnak felbocsátását.( hirado.hu/HubbleTeam/NASA )
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását