2024. április 19. - Emma

Stabilizálódó pénzügyek

A pénzügyi stabilitást veszélyeztető kockázatok összességében csökkentek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának (MT) állásfoglalásából a pénzügyi stabilitásról. A pénzügyi intézményrendszernek mind a külső környezetben, mind a belső m
2007. április 10. kedd 18:38 - Hírextra
A pénzügyi rendszer mindezen felül erős ellenállóképességgel rendelkezik a sokkhatásokkal szemben. A MT alelnöki posztjáról - minden egyéb jegybanki tisztségét megtartva - lemondott Auth Henrik. Utóda Karvalits Ferenc lesz, a jegybank másik jelenlegi alelnöke.A költségvetési politikában bekövetkezett irányváltásnak köszönhetően jelentősen megváltozott a pénzügyi közvetítőrendszer működési környezete, ami új kockázatokkal is jár - derül ki a MT kedden közreadott inflációs jelentéséből. A fiskális kiigazítás javítja a külső egyensúlyt, és lassítja az ország adósságának emelkedését. Ez a gazdaság sebezhetőségét összességében csökkenti.

A fiskális intézkedések ugyanakkor átmeneti plusz terheket rónak a gazdasági szereplőkre: csökkentik a gazdasági növekedést, csökkentik a reáljövedelmeket, rontják a háztartások és vállalatok hitellehetőségeit, ami rontja a pénzügyi közvetítő rendszer jövedelemtermelő képességét. Az összgazdasági hitelkockázatot csökkentik azonban az ingatlanhitelek egyre növekvő aránya - áll a jelentésben. A kiigazító csomag negatív hatása leginkább a magas jövedelmű háztartásokat érinti negatívan. A vállaltoknak elsősorban a romló belső értékesítési és építési lehetőségekkel kell szembesülniük.
A kockázatok között a jegybank megemlíti, hogy az inflációs várakozások magas szinten való beragadása sajnos a vállalatokat további elbocsátásokra késztetheti. Ezzel kapcsolatban figyelmet érdemel, hogy Magyarországon a közepes jövedelmű háztartások reagálnak a legrosszabban a pénzügyi sokkokra, ami a családban bekövetkező munkanélküliség esetén hitel vissza-nem-fizetést jelent.
Komoly kockázati lehetőség továbbá a globális befektetők kockázatvállalási hajlandóságának csökkenése. Ennek bekövetkeztekor romlik a forint árfolyama és emelkedhetnek a kamatok, rontva - főként a devizában - eladósodottak pénzügyi helyzetét.

A hazai pénzügyi közvetítő rendszer nemzetközi szinten kiemelkedő jövedelmezősége azonban romlásnak indult. Ezt a hitelintézetek a hitelkínálat erősödő nyomásával próbálják ellensúlyozni. A magyarországi pénzügyi közvetítő rendszer azonban továbbra is magas sokktűrő képességgel rendelkezik - hangzott el.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását