2024. május 19. - Ivó, Milán

A sógorok nem örülnek a 800 kelet-európia vendégmunkásnak

Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) kedden határozottan elutasította Martin Bartenstein gazdasági és munkaügyi miniszter rendelettervezetét, melynek értelmében 800 hegesztő, esztergályos és marós szakmunkást toboroznának Kelet-Európából az ausztriai
2007. április 10. kedd 23:04 - Hírextra
A tárca úgy képzeli, hogy a külföldi szakmunkások idén májustól már az osztrák üzemekben dolgoznának. A szakmunkásrendelet egyelőre 2007. december 31-ig lenne érvényben, mely határidő után meg lehetne hosszabbítani. Az osztrák Munkaerőpiaci Szolgálatnak (AMS) 2007. szeptember 30-ig fel kell mérnie, hogy Ausztriában milyen további igény mutatkozik szakmunkásokra.

A munkaügyi miniszter a rendelettervezettel egy időben levelet intézett az AMS-hez, utasítva őt arra, hogy a fémipari ágazatban a szakmunkásképzést még idén duplázzák meg, a létszámot 5 ezerről 10 ezerre emelve. Az AMS adatai szerint februárban Ausztriában mintegy 800 szakember "hiányzott", miközben ugyanebben az időszakban hozzávetőleg 3700 lakatos keresett munkát országszerte. Ezeket viszonylag rövid idő alatt át lehetne képezni a rokon szakmák elsajítására.

Az ÖGB álláspontja szerint, melyet eljuttattak a munkaügyi miniszterhez, részleges munkaerőhiány magas munkanélküliség esetén is felléphet. Ilyen esetekre a külföldi munkavállalókra vonatkozó törvény a szociális partnerek egyetértéséhez köti az engedélyek kiadását. A szakszervezet véleménye szerint ezt a "bevált eszközt" kellene érvényesíteni a jelenlegi szakemberhiány kielégítésében is.

Arra az esetre, ha a rendelet mégis érvénybe lépne, a szakszervezet követeli, hogy csak olyan üzemeknek adjanak ki foglalkoztatási engedélyeket, amelyek maguk is képeznek hegesztő, esztergályos és marós szakmunkásokat. Emellett ragaszkodik ahhoz, hogy a külföldről toborzandó 800 fős kontingenst legkevesebb több mint a felével csökkentsék, és az engedélyeket ne a munkaerőt közvetítő, hanem a munkaerőt fogadó cégnek adják ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását