2024. május 19. - Ivó, Milán

Tüntetett az Utca Embere

A kényszer kilakoltatások felújítása ellen tüntettek az Utca Embere önkéntes hálózat aktivistái kedden Budapesten, a Blaha Lujza téren. Misetics Bálint, a tüntetés egyik szervezője elmondta, hogy a napokban járt le a fővárosban a téli kilakoltatásokra kim
2007. április 3. kedd 21:27 - Hírextra
A szervező hangsúlyozta azt is, hogy jelenleg nem feltétele az ingatlan végrehajtási eljárásnak, hogy megvizsgálják: megkapták-e az érintettek minden olyan támogatást, amelyre egyébként jogosultak lennének. "Míg a kilakoltatottak mulasztását folyamatosan számon kérik rajtuk, addig az önkormányzatok mulasztásait nincs, aki számon kérje" - tette hozzá.

Misetics Bálint szerint súlyos probléma, hogy a szociális ellátórendszer képtelen a kilakoltatott családokat együtt elhelyezni, ezért a kilakoltatás gyakran a családok széthullásához vezet. Sokszor előfordul az is, hogy pusztán anyagi szempontok szerint a család gyermekét, gyermekeit - a hatályos gyermekvédelmi törvényekkel ellentétben - állami gondozásba veszik. Az aktivista szerint a hajléktalan emberek, illetve az állami gondozásba vett gyermekek ellátása sokkal több anyagi ráfordítást igényel, mint amennyibe az került volna, ha normális lakhatást biztosítanak nekik.

Skultéti József, a Fővárosi Önkormányzat Szociálpolitikai ügyosztályának vezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy a szociális törvény 7. paragrafusa szerint a kilakoltatott emberekkel szemben, amennyiben azok életét, testi épségét veszély fenyegeti, az illetékes önkormányzatnak segélyezési és elhelyezési kötelezettsége van.

"Én nem hiszem, hogy az önkormányzatoknak az lenne az érdekük, hogy a saját lakosaikat az utcára tegye a saját lakásaikból, hogy utána gondoskodni kelljen róluk." Az osztályvezető szerint nem lehet az a célja egy társadalomnak, vagy egy államnak, hogy a polgárait hajléktalanná tegye; az viszont a kerületi önkormányzatok felelőssége, hogy az adósságkezelő programjaikat miért nem működtetik jobban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását