2024. május 12. - Pongrác

Merkel függetlenségre buzdította Libanont

Libanon függetlenségének a támogatását hangsúlyozta hétfői bejrúti tárgyalásain Angela Merkel. "Mi Németországban arra bátorítjuk Libanont, hogy legyen független állam, amely maga dönt sorsáról" - fogalmazott a kancellár asszony Nabih Berri parlamenti eln
2007. április 2. hétfő 17:56 - Hírextra
Mint mondta, reménykedik abban, hogy az ország felülkerekedik a gondjain. "Teljes támogatásának" adott hangot Fuád Szinjóra miniszterelnök kormánya mellett. Az Európai Unió soros elnökségét adó Németország kormányfőjét a libanoni miniszterelnök fogadta a repülőtéren.

A német kancellár először a nyugat támogatását élvező kormányfővel, azután a kormány távozását követelő ellenzék táborába tartozó parlamenti elnökkel tartott megbeszéléseket. Merkel később virágot helyezett el a 2005-ben meggyilkolt Rafik Hariri volt libanoni miniszterelnök síremlékénél, a néhai politikus fia társaságában.

A tervek szerint később a nap folyamán ismét tárgyal Fuád Szinjórával és látogatást tesz egy német hadihajón is, amely ENSZ békefenntartó misszióban vesz részt a libanoni partoknál. Angela Merkel közel-keleti körútja keretében utazott Libanonba. Látogatását Jordániában kezdte, majd Izraelben tárgyalt.

Libanonban tett látogatást hétfőn Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke is, egy vegyes demokrata-republikánus párti képviselői küldöttség élén. Angela Merkelhez hasonlóan szintén tárgyalt Fuád Szinjórával és Nabih Berrivel. Az ellenzéki amerikai házelnök tervezett másnapi szíriai látogatásáról azt mondta: "fontosnak tartja" párbeszédet kezdeni Szíriával, különösen Irak és a Rafík Haríri meggyilkolása ügyében felállítani javasolt ENSZ-bíróság ügyében.

"Úgy véljük, párbeszédet kezdeni (Szíriával) jó elképzelés, ezért is tesszük ezt". Egy kormányközeli szíriai napilap üdvözölte Nancy Pelosi szíriai útját. Damaszkusz "nyitott a párbeszédre", és az egész térségben reménykednek az Egyesült Államok közel-keleti politikája "egyensúlyának helyreállításában" - írta a Tisrin. Az Egyesült Államok kormány azzal vádolja Szíriát, hogy destabilizálja Irakot és Libanont és hogy támogatja a terrorizmust.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását